Zwermproces

De zwermperiode loopt van mei tot juli met een piek eind mei en een deel van juni.
Buiten deze periode is zwermen niet aannemelijk maar het kan wel gebeuren.
Het is mogelijk dat een volk zwermt van geen zwermsignaal tot zwermen na 5 dagen of zelfs korter als ze de kast verlaten voordat de moerdoppen gesloten zijn.

Om in een vroeg stadium een zwerm te voorkomen zal men regelmatig inspecties uit moeten voeren.
Maar hoe vaak moet je dat doen?
Het is moeilijk daar regels voor te geven want het af van de kennis van de imker met betrekking tot bijen en de streek waarin men imkert.
Zwermen hangt ook af van het weer.
Mooi weer met wat dracht houdt het zwermen tegen en slecht weer met slecht vliegweer schijnt het zwermen aan te wakkeren.
Als schatting kan men zeggen dat in een periode met veel risico op zwermen men elke 5 dagen inspecteert en in perioden met minder risico elke 7 tot 10 dagen.

Eén van de voordelen van een volk op 2 broedkamers of 1 broedkamer met 1 honingkamer als broedkamer, dus 1½ broedkamer, is dat de moerdoppen vaak op de onderlatten van de bovenste broedkamer worden aangezet. Door de bovenbak aan één zijde te lichten kan men in één oogopslag zien of er doppen worden aangezet. Deze methode is niet 100% betrouwbaar maar voldoet in de meeste gevallen. Bij een volk op 1 broedkamer moet men meerdere ramen lichten om de onderzijde te kunnen bekijken.

Regelmatige inspecties maken dat u tijdig kunt ingrijpen zonder de verdere stappen in de diagnose boom hoeft toe te passen. In het menu “Wat moet ik doen?” vindt u een nummer met de door u gevonden situatie en de oplossing.

Nummer 1 tot 3 beschrijven de ontwikkeling van het volk naar het zwermen toe en bij nummer 3 moet de oranje lamp bij u gaan branden.  Nummer 4 tot 9 beschrijven alle situatie die u in het zwermproces kunt aantreffen met de daarbij behorende oplossing. Nummer 10 tot 12 beschrijven de periode na het zwermen waarbij het moedervolk (het volk met de moerdoppen) niet terug is gegaan naar een normale situatie met een leggende koningin.

Schrijf u in voor de gratis e-books en u ontvangt direct bovenstaande, maar meer uitgebreide handleiding.

Login om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.