Zelf kunstraat maken.

We hadden, mijn zwager en ik, toch zo’n dertig kilo schone was. Daar moesten we wat mee doen, vonden we. Verkopen was geen optie omdat de prijs voor was erg laag is terwijl als je nieuwe kunstraat koopt deze elke keer toch weer wat duurder is. Door iemand kunstraat laten gieten en de helft aan kilo’s terug krijgen vonden we ook zonde. Gelukkig kennen we iemand die een watergekoelde kunstraatpers heeft en we mochten de pers lenen.

Dat zouden we op één dag wel moeten klaren, dachten we.De eerste dag wat vroeger opgestaan en een emmer was au bain marie laten smelten. Dat valt tegen want daar gaat toch wel tijd inzitten. Maar terwijl de was smolt konden we al gieten en de kunstraat op maat snijden. Uiteindelijk waren we aan het eind van die dag nog niet op één derde van de totale hoeveelheid.

De opstelling van de pers, smeltkroes en gasfles.

De andere dag konden we niet verder want we hadden gepland om van de darrenvolken op het bevruchtingsstation al het broed weg te nemen in het kader van varroabestrijding.

De dag erna weer verder gegaan en aan het eind van de dag bleek dat we nog een dag moesten gieten. Een mooie tegenvaller. En ook raakte de gasfles nog eens leeg.

Na de derde dag waren we gaar en hebben we besloten om nooit geen kunstraat meer te gieten.

Het resultaat: 30 kg kunstraat

Het is best een mooi gezicht om de stapels kunstraat te zien maar wat ons betreft leveren we volgende keer de was in en nemen we genoegen met de helft aan ingeleverd gewicht als kunstraat terug te krijgen.
En een pers kopen doen we ook niet.

3 comments

  • Alexander Dikkes

    Jammer want je weet wat je smelt. Op termijn zal ik zeker een pers maken.

  • Willy Chapelle

    Ik denk er niet aan miijn gesmolten maagdelijke bijenwas uit de honingzolder te verkopen aan een handelaar. Deze was is niet behandeld met Perizin of andere varroaseprodukten. Ik smelt altijd stuifmeel / broedramen apart met honingramen. Van de honingramenwas maak ik altijd nieuwe waswafels. Daar is niets mis mee. Alleen veel werk en misschien gezondere waswafels. ” DIE BIENE ” kan daar uitsluitsel over geven. Zij hebben de wetenschappelijke expertise in huis.

Login om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.