Waar vind je de eigenschappen van een Buckfastlijn?

In de Buckfastteelt worden de eigenschappen van de volken genoteerd om daar eventueel later mee verder te telen. Hetzij als leverancier van koninginnen of als leverancier van darren.
Er wordt geselecteerd op de eigenschappen honingopbrengst, zwermtraagheid, gedrag op de raat, zachtaardigheid en hygienisch gedrag. Er zijn voor elke eigenschap 5 niveau’s benoemd. Bij 5 is de eigenschap in hoge mate aanwezig en bij 1 totaal niet. Bij een niveau van 3 of lager wordt niet nageteeld.
Zo wordt het ook aangegeven door de BBV.
Het is leuk voor de teler als hij dat weet en heeft genoteerd. Maar waar vind je als eenvoudige koninginnenconsument nu welke eigenschappen aanwezig zijn bij de koningin die je koopt?

Geloof je de verkoper omdat hij blauwe ogen heeft of misschien bruine? Neem je alles zomaar aan wat je verteld wordt?

De pedigree, als je die al meekrijgt van de teler, zegt daar niets over. De BBV weet het ook niet. Op de website van Jean-Marie Van Dyck dan?

Inderdaad, op voorstel van Paul Jungels, een bekende Luxemburgse teler, is een evaluatieformulier opgesteld dat bij de betreffende koningin op de pedigree wordt weergegeven. Iedere teler wordt verzocht de evaluatie in te vullen en mee te sturen met de pedigrees zodat zij kunnen worden gepubliceerd.
De evaluatie omvat meer punten als hier boven vermeld zodat je ook een beter inzicht hebt. De evaluatie ziet eruit als hieronder: (Klik op de afbeelding om te vergroten)

Omdat ze nu openbaar zijn kunnen we allemaal zien wat de eigenschappen zijn.

Login om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.