Voorjaarsinspectie 2014 en een poging om op bruidsvlucht te gaan.

Vandaag was een mooie dag met een middagtemperatuur tegen de 20 graden. Ja, dan kun je niet wachten en moet je de volken inspecteren.
Alle volken zagen er prima uit en hadden, op één na, gesloten broed en eitjes. Het ene volk wat meer dan het andere volk. Er waren ook al wat uitgelopen jonge bijen aanwezig. Voer was er nog genoeg maar je kunt zien dat het nu wat harder gaat met het verbruik.
Gelijk maar even de bodems schoongemaakt.

Bij één volk leek het erop dat er een nieuwe koningin inzit (stille wissel) die niet gemerkt is maar wel gesloten broed heeft. Deze zal ik later nog wel eens bekijken.

Het volk zonder broed was klein en had nog veel voer. Op één van de raten wat restanten van uitgelopen doppen en jawel, een jonge koningin. Deze was niet geknipt en niet gemerkt en was ook niet aan de leg. Dus een te late stille wissel in de herfst. Ik verwacht in de herfst omdat de restanten van de wisselcellen onderin op de raat stonden waar nu geen bijen zaten. Toen ik het raam waar ze op liep bekeek vloog ze weg. Waarschijnlijk een poging om op bruidsvlucht te gaan. Terwijl ik de kast weer in orde maakte om te sluiten landde ze op de dekplank. Ik heb haar maar weer naar binnen laten gaan en bekijk het later nog wel.
Toch een goede uitwintering. En nu maar hopen dat het weer mild blijft.

2 comments

  • Leendert Tanis

    Bedankt Henk voor dit mooie verslag. Wij zijn een paar dagen in Parijs. Kan niet wachten om ook mijn 8 volken te inspecteren. Wij zijn morgen terug, hopelijk is het dan nog warm genoeg. Er zal bij mij geen voer gebrek zijn. Voor mijn vertrek heb ik alle volken voorzien van een zak Apifonda

  • Bedankt! Ik ben na jou verslag gelijk begonnen, fijn dat je dit met ons deel!! Bedankt, vrgr

Login om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.