Voorjaarsinspectie 2013

Gisteren was het prachtig weer en boven de 15 graden dus deze kans gepakt om te zien hoe de volken er uitzagen. Op 2 na vlogen alle volken dus eerst maar eens kijken waarom die 2 volken niet vlogen. Eén volk was dood en er zat nog voldoende voer in dus waarschijnlijk te klein geworden en de koude niet overleefd. De andere, uit een van de vorige posts, was wel in leven maar zat gewoon tussen de raten. De raten gelicht en het volk bleek toch moerloos, waar ik al bang voor was, en waarom zou je dan gaan vliegen. Hier bestaat dus het gevaar om over een paar weken eierleggende werksters te hebben.
Bij de overige volken waren geen bijzonderheden hoewel hier en daar de voedselvoorraad wat klein was. Toch waren alle volken met volle broedkamers heidehoning de winter ingegaan. Ik had zelfs nog 100 kg suiker bijgevoerd. Wie zei ook alweer dat je bijen niet in kunt winteren op heidehoning.

Bij één van de volken een plank op de vliegplank gelegd en daarop het moerloze volk afgeslagen. Zonder problemen liepen de bijen het volk in. Nog even gekeken of er echt geen koningin bijzat maar dat was niet het geval. Vandaag bij 17 graden nog gecontroleerd en alles is in orde.

Over een maand zullen we nog maar eens kijken.

One comment

  • Paul Smeets

    Mooie website, mijn complimenten! Ik ben zelf ook eens begonnen aan een WordPress – website maar ik kwam er niet wijs uit. Toen zelf maar eentje “gebouwd”. Ik ben beginnend imker en heb 1 volk. Hopelijk komt dit de laatste winterse stuiptrekkingen door! Veel succes en plezier met je bijen. Ik kom zeker nog eens lezen en kijken 🙂 Groeten Paul Smeets.

Login om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.