Suikersiroop maken met Sukapi (maar ook zonder sukapi)


In augustus staan we vaak voor de vraag of we invertsuiker of kristalsuiker zullen kopen om de bijen in te winteren. Invertsuiker is kant en klaar en kan zo aan de bijen worden gevoerd. De bijen hoeven zelfs geen enzymen toe te voegen om de suikers om te zetten. (Volgens mij voegen ze gewoon enzymen toe omdat ze dat al miljoenen jaren doen.)
Invertsuiker is echter duur, ca. €14,-- per 10 liter. En na de winter 2009-2010 is gebleken dat er invertsuiker met te hoog HMF-gehalte is verkocht en invertsuiker die kristalliseerde. Talrijke volken legden het loodje.

Bij het voeren met kristalsuiker dient men dit eerst op te lossen in water. Vaak gebruikt men warm water en lost daar de kristalsuiker in op in een verhouding van 3 kilo suiker op 2 kg water (3:2). Hier gaat veel energie en roertijd inzitten. Een alternatieve methode is de Sukapi.

Bovenste emmer bodem met gaatjes

Een sukapi bestaat uit één emmer met bodem, voorzien van gaatjes met een diameter van 1,5 mm. Deze wordt geplaatst op een emmerdeksel met rond gat én ontluchtingsgaatjes, die op zijn beurt weer op een emmer is geplaatst.

We vullen de bovenste emmer, die met de gaatjes, met ca. 3 kg kristalsuiker. Dan voegen we ca. 1 liter water toe en krijgen zo een papperige massa. Nu vullen we verder met 5 kg suiker. Voorzichtig verder vullen met nog eens 4 liter water.
We hebben nu 8 kg suiker en 5 liter water in de bovenste emmer. In een paar uur zal de inhoud door de gaatjes in de bodem in de onderste emmer lopen. Mocht er nog een laag suiker op de bodem van de bovenste emmer overblijven dan gooien we de oplossing uit de onderste emmer nog een keer in de bovenste emmer. Even roeren en daarna vormt zich weer

Deksel met gat en ontluchting

een mooie filtermat van onopgeloste suiker op de gaatjes in de bodem.

Na het oplossen hebben we in de onderste emmer 10 liter suikeroplossing bestaande uit 8 kg suiker en 5 kg water.
Dit betekent dat in elke liter 0,8 kg suiker is opgelost en elke liter weegt 1,3 kg.

Willen we in het voorjaar een oplossing 1:1 hebben om te voeren of om kleine volkjes op te kweken, dan nemen we vijf liter van deze oplossing. Hierin zit 5 x 0,8= 4 kg suiker en 5 x 0,2=1 liter water.
We moeten dus 3 liter water toevoegen en roeren om een oplossing 4 kg suiker en 4 kg water te krijgen. (1:1)

Zo kunnen we, als we werken, 2 emmers per dag oplossen. Eén 's morgens en één 's avonds.
Kosten: 8 x 0,65=€ 5,20!!! per 10 liter.

Maar je kunt bovenstaande ook achterwege laten en 8,5 kg suiker in een emmer doen. Daarbij doen we 5 liter heet water en roeren met een stuk hout tot de suiker is opgelost.

Zo kun je 4 of 5 emmers naast elkaar zetten en beurtelings roeren. Gereed in een half uur!

Login om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.