Hoeveel suiker bij inwinteren?


Dat is een vraag die elk jaar weer wordt gesteld. Op diverse fora op het internet lees je dan ook de meest uiteenlopende antwoorden op deze vraag. Er zijn imkers die inwinteren op honing en er zijn imkers die een volk wel 20 kg suiker geven.

Over het algemeen wordt er veel te veel wintervoorraad gegeven. Zoveel zelfs dat alle raten bijna vol zitten met suikervoorraad en de bijen moeilijk een tros kunnen vormen. Dat is natuurlijk wel weer goed voor de suikerindustrie.

Zelf kijk ik aan het eind van het seizoen hoeveel honing er nog in het broednest zit. De broedkamer bestaat in die periode bij mij uit 1 broedkamer plus 1 honingkamer. In de honingkamerramen zit meestal nog wel wat honing en de kantramen zijn geheel gevuld. In de grote broedkamer zijn meestal de buitenste ramen gevuld met honing.

Dan ga ik voeren met een oplossing van 8 kg suiker en 5 liter water, dat is een jerrycan met een inhoud van 10 liter. Eerst langzaam, één liter per 2 à 3 dagen zodat de cellen waar jonge bijen uitlopen kunnen worden gevuld. Dat doe ik zo'n 3 keer. Daarna krijgen ze 2 liter per keer ook weer met een tussenpoos van 2 à 3 dagen en maak ik de kan leeg.
Bij controle zijn de middelste ramen van de honingkamer bijna geheel gevuld en de broedkamer alleen de buitenste ramen. 2 à 3 aan elke kant. Dat is genoeg.

Elk volk heeft nu zo'n 8 kg pure suiker gehad (= 1 jerrycan) en moet het er mee doen. Eind oktober controleer ik nog even het gewicht van de kast en de volken die wat langer doorbroedden hebben een iets lager gewicht en krijgen nog één of twee keer 2 liter oplossing.

In de meer dan 20 jaar heb ik per volk nog nooit meer gegeven en altijd waren de volken in het voorjaar nog in leven en moest ik nog ramen met voer verwijderen om de bijen ruimte te geven. Zowel met inlandse als met Buckfastbijen.

De honingkamer blijft bij mij gewoon op de broedkamer staan en behoort bij de broedruimte. Het is niet nodig de honingkamer onder de broedkamer te zetten in de zg. "winterstand". Wat men al niet verzonnen heeft in de loop der jaren.
Een honingkamer zet je alleen onderop als je deze leeg wilt laten maken door de bijen. Dan kunnen de lege ramen in het voorjaar zo de smelter in.

Geloof ook niet dat volken heel erg groot uitwinteren. Men praat zelfs over 20 ramen. Als je 5 tot 7 straatjes bijen hebt mag je blij zijn, daarna ontwikkelen ze zich snel. Ook dit geldt voor alle rassen.

2 comments

 • Polleke

  Hoi Henk, ik heb nu een honingkamer waar 1/4 honing in zit. Eigenlijk wil ik de ze niet slingeren , maar teuggeven aan de bijen. Hoe kan ik dit het beste aanpakken.

  gr Polleke

  • Hallo Polleke,

   Dekplank op broedkamer leggen. Voergat open laten. Daarop lege honingzolder en daarop de honingzolder met beetje honing. Daarop een dekplank en deksel.
   Nu brengen ze alle honing uit honingzolder naar de broedkamer.

   Groet,
   Henk

Login om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.