“Vieze spelletjes van bedrijven die niets geven om de gezondheid van bijen of die van u”

De bijensterfte was in de winter van 2012-2013 nergens in Europa zo hoog als in België. Het hoge sterftecijfer van de bijen blijkt uit een nieuwe studie. In België haalde 33,6 procent van de bijen de lente van 2013 niet.

Dat is één derde en dus alarmfase dieprood, zeker indien je weet dat 10 procent bijensterfte als aanvaardbaar wordt beschouwd, aldus schrijver Jeroen Olyslaegers. Qua voedselzaken en zoveel andere zaken bestaat er een intens verstandshuwelijk tussen bij en mens. “Ons noodlot is zo met elkaar vervlochten dat u op dit moment om de oren zou moeten worden geslagen met nieuws over voorzorgsmaatregelen en grootscheepse reddingsacties,” zegt Olyslaegers.

Door sommigen wordt de bijensterfte nog steeds afgedaan als een mysterie. Er bestaan wel onderzoeken naar het verband tussen het gebruik van pesticiden en bijensterfte, maar je kunt er vergif op innemen dat er dan weer iemand begint over de schade die de varroamijt veroorzaakt. Zij die daar op hameren, moeten volgens Olyslaegers eens op hun background worden nagekeken – geheid dat in hun cv namen van multinationals als Bayer, Syngenta of Monsanto opduiken.

Waarom hebben verschillende Europese lidstaten ervoor gezorgd dat de gevolgen van pesticidegebruik niet mochten worden onderzocht tijdens de studie naar de invloed van de varroamijt op de bijensterfte? Het valt op dat een bedrijf als Syngenta in Nederland een website heeft die ‘Burgers voor Bijen’ heet, waar u handige tips krijgt hoe u de bijtjes kunt helpen, maar waar met geen woord wordt gerept over de ecocideproducten die het bedrijf zelf verspreidt.

Is het ook niet vreemd dat Bayer juridische stappen overweegt tegen de Europese richtlijnen om het gebruik van neonicotinoïden af te raden? Dat zijn geen bewijzen die aantonen dat het niet alleen om die varroamijt gaat, maar het zijn wel degelijk aanwijzingen dat er vieze spelletjes worden gespeeld en dat die bedrijven niets geven om de gezondheid van bijen, laat staan om die van u, aldus Olyslaegers.

Steeds meer mensen plaatsen bijenkasten of bijenhotels. Verschillende soorten overleven juist omdat er in steden minder pesticiden worden gebruikt dan in de rest van dit nog slechts spreekwoordelijke schone land.

“In dit land waar de luchtkwaliteit beneden peil is en waar het woord ‘monocultuur’ niet enkel verwijst naar onze dominante landbouwmethode, maar ook wat er hier tussen de twee oren heerst, hebben we bewindslieden nodig die echt iets willen ondernemen tijdens deze eeuw,” besluit Olyslaegers.

Bron: De Morgen

Log opnieuw in om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.