Varroa Tolerante Bij (VTB)

Varroamijten zorgen voor allerlei ongewenste effecten in bijenvolken. Ze parasiteren op bijen- en darrenlarven waardoor deze geïnfecteerd kunnen worden door allerhande virussen. De geïnfecteerde bijen leven korter, zijn misvormd en ziek. Varroamijten worden in verband gebracht als oorzaak van het, binnen een week,  volledig verdwijnen van hele bijenvolken. Duizenden volken zijn zomaar “verdwenen”. Om de mijtenpopulatie in een volk onder een bepaalde grens te houden moeten imkers hun volken behandelen met chemische middelen, zoals mierenzuur en oxaalzuur.
Het behandelen is zowel voor het volk als voor de imker niet prettig en er dienen diverse veiligheidsmaatregelen in acht genomen te worden.

Het zou mooi zijn als de bijen zelf de mijtenpopulatie in het volk beneden een bepaalde waarde kunnen houden en daarmee schade aan het volk wordt voorkomen. Bovendien is dan bestrijding van de varroamijt niet meer nodig.

Op op 14 januari 2012 heeft Buckfast Belangen Verenigd (BBV) een commissie benoemd met als opdracht een route en plan te ontwikkelen waarmee een bijdrage kan worden geleverd aan een volgende generatie Buckfast - een Varroa Tolerante Buckfast Bij - de "Buckfast 2.0". Uiteindelijk is hieruit "Arista Bee Research" ontstaan maar deze is onafhankelijk van Buckfast Belangen Verenigd (BBV).

Er zijn al diverse initiatieven in binnen- en buitenland om tot een varroatolerante bij te komen.

Nederland:

Arista Bee Research: Stichting voor de teelt van Varroa resistente honingbijen.

Carnica: AGT Hieraan doen 150 telers aan mee,  2000 koninginnen/jaar

Stichting “De duurzame bij” Eerst vooral gericht op Primorski-bijen, nu op alle bijen.

BBV: Commissie Varroa Tolerante Buckfastbij (VTB)

België:
Beebreed/BLUP (betreft Carnica, Ligustica, Siciliana, Mellifera) 600 volken, 26 standen

Verenigde Staten:
USDA: RHB (Russian Honey Bee) Primorski. Veel varrotolerantie aanwezig. Honingopbrengst en zachtaardigheid van de pure lijnen is goed. Hybriden, o.a. getest in Europa, hebben lagere honingopbrengsten en zijn minder zachtaardig.

VSH: (Varroa Sensitive Hygiene, US origen) De pure lijnen kunnen broedproblemen krijgen maar daar wordt aan gewerkt. De hybriden hebben geen broedproblemen maar zijn minder varroa-tolerant. De andere eigenschappen zijn variabel.

Het werk van Ed en Dee Lusby in Arizona (nederlandse website)

Zijn er al Varroa Tolerante Bijen beschikbaar?
Ja, maar deze zullen nog verder moeten worden ontwikkeld om deze eigenschap vast te leggen.
De volgende telers claimen koninginnen te verkopen met Varroa-tolerantie:

Le Rucher d’Oc in Toulouse, Fr.  Hebben al 13 jaar niet behandeld tegen mijten.
Paul Jungels, Lu.
Buckfastlab, Be.
Stichting "De duurzame bij" NL

Lees het uitgebreider in het e-book "De varroamijt". Hier te downloaden.

2 comments

  • Guido

    Lichtelijk off-topic, maar misschien toch interessant nu de Aziatische Hoornaar langzaam dichterbij NL komt: ik zag op een TV uitzending van National Geographic dat Japanse Honingbijen een unieke defensie ontwikkeld hebben: ze vormen een ‘zwerm” rond de Hoornaar en laten de temperatuur zover oplopen dat de Hoornaar het loodje legt. Zou dit gedrag ook in de Europese bij in te kweken zijn?

Login om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.