Varroa bestrijden volgens de methode Büchler


Darrenvolken op bevruchtingsstations hebben veel darren en nogal veel darrenbroed en zoals we allemaal weten heeft de varroamijt een voorkeur voor darrenbroed. In juli hebben deze volken een flinke varroabesmetting waardoor het moeilijk wordt ze door de winter te loodsen. Normale volken kunnen ook flink besmet zijn waardoor deze methode hier ook kan worden uitgevoerd. Deze methode wordt toegepast bij het Bijeninstituut Kirchhain in Duitsland.
Van deze methode gaan we nog veel horen in de toekomst.
Men dient dit in juli uit te voeren

1. Neem alle broed met enkele opzittende bijen uit de kast;
2. Laat 1 raam met zoveel mogelijk open broed in de kast;
3. Geef lege uitgebouwde ramen en kunstraat terug;
4. Neem alle broed mee naar huis en maak er afleggers van;

De afleggers krijgen of direct een nieuwe koningin of men laat ze zelf een koningin kweken. Dan direct een mierenzuurbehandeling of men laat eerst alle broed uitlopen en geef een oxaalzuur behandeling of men hangt na uitlopen broed een raam open broed in dat na 9 dagen wordt verwijderd en men weer een raam open broed inhangt om deze ook na 9 dagen te verwijderen.

Na 14 dagen als het open broed in het hoofdvolk is gesloten neemt men het raam broed eruit, in de diepvriezer en daarna voor de vogels. In dit raam zitten nu enorm veel mijten.

De volken en afleggers zijn nu nagenoeg vrij van mijten (-96%) en uit proeven is gebleken dat zij nog beter als andere volken de winter ingaan en ook beter uit de winter komen.

 • Alex Mönch

  Ben een vorig voorjaar begonnen met het gebruik van Beevital Beehive Clean en de resultaten zijn zeer goed.Ook dit jaar weer gebruikt vanaf het voorjaar tot en met de laatste voedering begin september.Het hele jaar geen varoa op de bijen gezien tijdens inspecties en ook geen misvormde vleugels gezien.Gebruik het elke 9 de dag alleen onder het moer rooster.Heb nu 2 sterke volken op dadant en 1 spaarkast op 2 broedkamers.Ik open de kasten pas weer volgend jaar maart en pas geen oxaalzuur behandeling toe in december.In maart start ik weer met het gebruik van Beevital Beehive Clean elke 9 de dag.
  Met vriendelijke groet Alex Mönch.

 • mieke

  Hoi Alex ,
  Ben erg benieuwd hoe het is afgelopen dit jaar

  Groetjes ,mieke

  • Marc

   Alex begrijp ik goed dat je het ganse honingseizoen je volken behandeld?
   BHHC bevat o.a. mierenzuur, oxaalzuur… Je oogst geen honing blijkbaar?

  • Alex Mönch

   Hoi Mieke en Marc.
   De laatste keer dat ik de volken behandeld heb was eind augustus 2013 tijdens de laatste inspectie….alleen met beevital hiveclean nu begin juni zie ik de eerste darren met misvormde vleugels…..tijd om weer te beginnen met behandelen met beevital hiveclean……3 keer behandelen om de 9 dagen en dan tijdens het invoeren voor de winter nog een keer 3 behandelingen.De behandeling vindt alleen plaats op de ramen met broed dmv een plantenspuitje en dus niet in de honingkamers.De meeste varoa s houden zich op bij het broed.Fijne nevel over de bijen,van onder naar boven,zodat je niet in de cellen met open broed spuit.
   Marc,de concentraties van de gebruikte componenten waaruit beevital hiveclean bestaat zijn dermate laag,dat er geen enkel risico is voor de honingoogst.
   De werking van het middel berust op het verstoren van het milieu van de varoa s…hierdoor stoppen ze met bloed zuigen van de bijen en gaan rennen,vallen van de bijen en worden ook nog eens door poetsende bijen verstoord.Dus niet met hoge concentraties zoals mierenzuur verdampen of oxaalzuur sproeien die een direct dodende werking op de mijten hebben en dat moet je het dus niet doen terwijl de honingkamers op de volken staan.Beevital hiveclean is volledig veilig en je kunt het dus gebruiken terwijl de bijen de honingkamers vullen.
   Dit was voor mij ook een belangrijk punt om het te gaan gebruiken.

Login om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.