Oxaalzuur sproeien of vernevelen


Als volken geen broed hebben kan men uitstekend de varroamijt bestrijden door ze te besproeien met oxaalzuur 3%.
Een 3% oxaalzuuroplossing wordt gemaakt door in één liter warm water 30 gram oxaalzuurdehydraat op te lossen. Deze oplossing doet men in een plantenspuit. Verder heb je nog rubberen huishoudhandschoenen nodig.

Werkwijze:
Verwijder de koningin zodat zij niet wordt besproeid met het zuur.
Broedloos volk of aflegger:
Zorg dat je de wind in de rug hebt. Eventueel een mondkapje gebruiken. Nu elk raam uitnemen en de bijen op beide zijden besproeien met een nevel van oxaalzuur. Zorg dat er een waas van druppeltjes op de bijen ligt. Werk zo de hele kast door. Werk rustig. Laat na afloop de koningin weer inlopen.

Zwerm:
Een zwerm is ook een broedloos volk en kan men als boven behandelen voordat het broed gesloten is. Ook hier de koningin even verwijderen.

Schudzwerm bij opzetten van nieuw volk:
Als de vliegbijen zijn afgevlogen uit de emmer kan men de resterende bijen in de emmer besproeien met oxaalzuur. Zij maken dan een mijtvrije start.

Vullen van bevruchtingskastjes:
Zoals bij de schudzwerm hierboven.

Verder in elke situatie van april tot oktober als volken geen broed hebben. In de winter gebruiken we een suikeroplossing zoals hier beschreven.

  • Stefanie

    Hallo,
    momenteel zijn we begin november. Ik merkte gisteren dat mijn zomerbehandeling met mierenzuur niet goed gelukt is. Gisteren merkte ik vlak buiten de kast meerdere bijen met misvormde vleugels en ook vele dode bijen. een dringende behandeling tegen varroamijt dringt zich op. Maar het is vermoedelijk nog te vroeg voor de winterbehandeling met oxaalzuur en eigenlijk ook te laat en te koud voor de zomerbehandeling. Een imker raadde me aan om een oxaalzuuroplossing van 3,5% te vernevelen over alle raten.
    Heeft u hierover tips ?
    Alvast bedankt !
    Stefanie

    • Stefanie, wanneer heb je de zomerbehandeling uitgevoerd? Als dat laat was zijn waarschijnlijk de mijten wel weg maar het broed, en dus ook de winterbijen beschadigd en gaan dood. Ik zou het volk niet uit elkaar halen en laten zitten tot de temperatuur onder 5 graden zakt en dan oxaalzuur druppelen. Een goede behandeling in juli is volgens de methode Büchler die ook op deze site wordt beschreven.
      Ik hoop voor je volk dat het niet in elkaar stort deze maand.
      Sterkte.
      Henk

  • Stefanie

    Hallo Henk,
    de behandeling met mierezuur was in het voorjaar en begin september. Tijdens de zomer merkten we wel af en toe mijten op darrenbroed. Momenteel zag ik onderin de kast wel een 100 à 200tal mijten op het openschuivend plankje.
    Ik vrees dat wachten sowieso geen goede afloop zal hebben. Maar oxaalzuur vernevelen is inderdaad ook ingrijpend. Zaterdag wordt +/-10° voorspeld, maar nog droog in de voormiddag. Ik twijfel nog over mogelijke oplossingen…
    Bedankt !
    Stefanie

Log opnieuw in om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.