Varroabestrijding methode Büchler (Afnemen alle broed)

In 2011 en 2012 heb ik enkele volken tegen varroa behandeld volgens de methode Büchler. Deze methode houdt in dat men ongeveer half juli of 14 dagen vóór het einde van de dracht in juli alle broed uit de volken verwijdert. De meeste mijten zitten in die tijd van het jaar in het gesloten broed. Alle bijen en de koningin worden afgeslagen in de kast en er blijft één raam met zoveel mogelijk open broed in het volk. De kast wordt verder aangevuld met uitgebouwde ramen en kunstraat. Het raam open broed werkt als een magneet op de nog op de bijen aanwezige mijten die, voordat de cellen worden gesloten, in de cellen stappen.

Negen dagen na deze handeling neemt men het raam met inmiddels gesloten broed uit het volk en zet het in de diepvriezer. Het volk is nu ca. 96% van de mijten kwijt. In de kast zitten alleen jonge bijen, vliegbijen en de koningin. Omdat er geen broed te verzorgen is wordt er een HK extra met honing opgeslagen. Dit volk is in september weer uitgegroeid tot een normaal volk en heeft onbeschadigde winterbijen. De bestrijding is dus geheel chemicalienvrij uitgevoerd!

De weggenomen ramen broed worden geplaatst in gereedstaande moerloze volken met voldoende bijen om het broed warm te houden en te verzorgen. Als je geen gereedstaande moerloze volken hebt sla je niet ieder raam af in het moedervolk maar doe je dat om en om. Zo heb je toch voldoende bijen om het broed warm te houden.
Deze volken zetten nu koninginnendoppen aan en als alle broed is uitgelopen hangt men er een raam open broed in. Na negen dagen wisselt men het raam met inmiddels gesloten broed voor nog een raam open broed. Ook deze wordt na negen dagen verwijderd. Ook in deze volken is de mijtpopulatie nu met 96% verminderd. De lege ramen kan men vervangen door nieuwe.

Mijn ervaring met bovenstaande methode is zeer goed.
Het brengt extra honing.
Alle raat wordt vernieuwd.
96% van de mijten is verdwenen.
Deze volken winteren zeer goed en groot uit.

Van deze methode zullen we nog veel gaan horen.

Op deze pdf kan men het allemaal nog eens nalezen.

Login om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.