Varroabestrijding in juli (na de lindebloei)

Momenteel staan de lindebomen te bloeien. Het is mooi weer en de nectar stroomt binnen. Maar hebt u er al aan gedacht dat zodra de lindedracht is afgelopen de varroabestrijding moet worden uitgevoerd om gezonde winterbijen te krijgen?

Eind juli en augustus worden de winterbijen geboren en het is dus zaak, om gezonde winterbijen te krijgen, dat de larven van die winterbijen niet worden beschadigd door de varroamijt waardoor virussen kunnen toeslaan en de volken laten instorten.

Zelf heb ik juist voor de lindedracht alle grote volken behandeld volgens de methode Büchler, wat inhoudt dat alle broed, behalve één raam met zoveel mogelijk open broed, uit de volken is verwijderd. Op de open plaatsen hangt men uitgebouwde raten en kunstraat. Na negen dagen wordt ook het raam open broed, dat dan inmiddels is gesloten, verwijderd. De volken hebben dan 96% minder varroamijten. En halen ook veel honing omdat zij geen broed te verzorgen hebben. In september heeft men dan grote gezonde volken. Hier wordt dus geen oxaalzuur o.i.d. gebruikt.

Het afgenomen broed wordt verzameld in afleggers en moerloze volken. Men kan deze afleggers direct een nieuwe koningin geven en met mierenzuur behandelen of men laat alle broed uitlopen, denk aan doppen breken, en behandelt ze met oxaalzuur. Daarna geeft men een nieuwe koningin.
Als alle broed is uitgelopen kan men een raam open broed inhangen en na negen dagen verwijderen zodat de afleggers ook mijtenvrij zijn. De methode wordt hier beschreven.

Ik heb de afleggers voorzien van nieuwe koninginnen en een blokbehandeling met Beevital Hiveclean uitgevoerd. Hierbij geeft men elke zesde dag  ‘s avonds 10-15 ml van dat middel. Daarna elke 10 dagen.

Van deze methode zullen we nog veel gaan horen.

6 comments

  • Diederik

    Goedemorgen,

    We hebben een bijenvolk in een vogelnestkasje. Kan iemand van de imkervereniging deze verwijderen?

  • marieke

    wij hebben op 4 juli alle broed uit de kasten gehaald. De afleggers krijgen een oxaalzuurbehandeling en dan een nieuwe konigin.
    Bij de produktiekasten hebben we één plaat laten zitten, halfvol gesloten en halfvol open broed. Er wordt nu gehaald op de linde. Andere jaren is rond deze tijd de dracht bijna voorbij, nu nog niet .We kunnen dus nog niet de honing afhalen en behandelen. Wij vragen ons af of de platen met open broed voldoende zijn om de mijten te vangen.(plaat uit te halen op 14 juli). Of zullen we zaterdag honing afhalen en behandelen met oxaalzuur omdat het eerste nieuwe broed dan nog niet gesloten is?

    • Marieke,
      Plaat gesloten broed er gewoon op 14 juli uithalen. De resterende mijten zitten in dit gesloten broed. En het zullen er niet veel zijn omdat je de meeste mijten al hebt weggehaald door het afnemen van alle broed (incl. mijten) Je hoeft niet meer met zuren te behandelen en dus gewoon doorgaan met honing opslaan.

  • Willy Chapelle

    De aanplanting van lindebomen van het type Tilia x euchlora (krimlinde ) was een goede zaak . Zij geven nog altijd veel nectar. Volgens de tuingidsen geeft de euchlora 3x meer nectar dan de andere linden. Vandaag 23 juli was het een gezoem van het kan niet meer . In de toppen van de bomen. Wat minder fraai is dat er veel hommels onder de wilgen rondkruipen op het grasveld en sterven. Ik probeer ze op een ganzeveer te laten kruipen en op de lindenbloesems te zetten .Maar het lukt niet. Ze vallen terug op de grasmat.
    Wat de reden is , weet ik niet.

    Willy Chapelle / Zoersel / België

  • Yannick

    Hoi Willy,

    Ik weet het ook niet. Weet u toevallig hoe een hommel opgelapt kan worden na een botsing?

    Groet,

    Yannick

Login om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.