Varroa 2014

Na een vrij zachte winter begon het voorjaar vroeg. De bloei van wilg, fruit, koolzaad, bladramanas en veel andere soorten volgden elkaar snel op en zo zaten we vroeger dan andere jaren al met een drachtloze periode. Doordat de winter zacht was en zelfs rond de kortste dag de temperatuur nog 8 graden was, was er bij veel volken niet eens een broedloze periode. Bovendien zaten de volken in de tijd dat de winterbestrijding van de varroamijt moest plaats vinden ook niet zo lekker op de tros zodat de bestrijding ook minder effectief was. Gevolg was dat de varroamijt zich al vroeg lekker kon ontwikkelen. Begin juli kwamen er al verontrustende berichten uit Duitsland dat er volken ten onder gingen aan de varroamijt. Daar heb ik toen op dit blog over bericht.

In Nederland bleef het nagenoeg stil. Ja, er waren op het imkerforum wat discussies over de varroamijt maar over het algemeen vond men dat er weinig mijten in de volken zaten omdat er weinig mijten op de bodemlade waren te vinden. Logisch toch, want die zaten met grote getale in het broed en ontwikkelden zich verder.

Ik heb toen de methode Büchler uitgevoerd en uit de afleggers kwamen na behandeling met mierenzuur enorm veel mijten. Ik dacht dat de bestrijding afdoende was maar bij controle in september bleken er nog heel wat mijten in de volken te zitten. Zelfs in de volken waarvan alle broed was afgenomen. Ik heb ze toen nog een keer een behandeling met mierenzuur gegeven. En je wilt niet weten hoeveel er nog in de volken zaten. Het was een vruchtbaar jaar voor de mijt.

Ik vind het wel vreemd dat men nu pas wakker wordt en meldt dat er zoveel volken verdwijnen. (Zie facebook) Er ontstaat zelfs een discussie wat wel of niet behandelen is. Is het geven van Beetriciou in het voer en bespuiten van de ramen met Habeetat nou wel of niet een behandeling tegen varroa? Iedereen zegt zijn zegje maar iets structureels komt er niet uit en volgend jaar slapen we gewoon verder.

Ik ken de gebruiker van Beetriciou en Habeetat persoonlijk en ik kan alleen maar zeggen dat hij niet de mijt bestrijdt maar zijn bijen deze middelen geeft en ze hierdoor sterker maakt. Zijn volken floreren.
Hij heeft al 4 jaar geen bestrijding uitgevoerd. Ik heb een koningin van hem gehad die ik nauwlettend zal volgen. Ze bouwde in elk geval heel snel een groot volk op.

De leverancier van bovengenoemde artikelen heeft zelf ca. 500 volken en geen problemen. Misschien zouden we het eens in die richting moeten zoeken!

Meer info over deze producten.

 

2 comments

Log opnieuw in om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.