Tweede termijn bevruchtingsstation “De Hoven”

Op zaterdag 20 juli zat de tweede termijn erop. De kastjes werden opgehaald. Tegelijkertijd zijn de darrenvolken weer naar de bijenstands van de eigenaren verhuisd.

De resultaten van de tweede termijn waren minder goed dan die van de eerste ten gevolge van het wat winderige weer in die periode.

Al met al waren de resultaten over de gehele periode dat het station in gebruik was slechter dan voorgaande jaren. Het bevruchtingspercentage lag rond de 50% en dat is laag, zeer laag.

Ten eerste hadden we te maken met een koud voorjaar en daardoor een latere aanzet van darrenbroed. Hierdoor zijn alle stations dit jaar 14 dagen later geopend dan normaal het geval is. Het aantal geslachtsrijpe darren in de eerste periode zal net voldoende zijn geweest voor het aantal te bevruchten koninginnen. Later kregen we te maken met zware buien en wind. Het was wel warm genoeg maar er werd veel vervlogen. Er werden geheel lege kastjes aangetroffen en kastjes waar een andere koningin in zat. Omdat wij zelf de koninginnen hadden gemerkt zagen we dat er plotseling ongemerkte koninginnen in zaten en anderen die geen gemerkte koninginnen hadden, hadden zomaar een gemerkte koningin in het bevruchtingskastje.

Ondanks de weersomstandigheden was het bevruchtingspercentage op de thuisstanden rond de 100%. Kennelijk speelt de grootte van het volk, van waaruit de koningin haar bruidsvlucht maakt, een grotere rol dan we denken. Voor de standbevruchting worden bijna altijd goed gevulde drie- en zesramers gebruikt.

Volgend jaar zullen de darren worden geleverd door de dochters van B32(LJ). De B32(LJ) komt voort uit een lange lijn die nog van Buckfast Abbey stamt, van oorsprong (1972) een Anatoliër uit Sinop.

Login om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.