Terug van Ameland 2011

Zaterdag 11 juni de bevruchtingskastjes weer opgehaald in Holwerd. De verwachtingen zijn dan hoog gespannen.
We waren vroeg aanwezig want men was de vrachtauto nog aan het uitladen. Dus het werd even wachten tot alle kastjes er uit waren. Het was nog net zo winderig als 14 dagen ervoor toen we de kastjes wegbrachten en de temperatuur op Ameland was alleen op de eerste maandag boven de 20 graden geweest. Verder was de temperatuur rond de 15 a 16 graden blijven steken. Ik vreesde dan ook het ergste.
Toen ik mijn kastjes zag was ik benieuwd en probeerde via het rooster te zien of de bijen nog aanwezig waren maar ik zag niets. Dat was dus een tegenvaller. Thuis maar eens beter kijken en de kastjes openen.

Thuis de deksels gelicht en het bleek dat er per kastje misschien nog maar een kleine honderd bijen aanwezig waren. Nu maar eens zien of de koninginnen nog aanwezig waren. En inderdaad ze zaten nog in de kastjes maar waren niet aan de leg, dus tot zover geen verliezen.
Koninginnenrooster voor de ingang geplaatst en maar afwachten. Dinsdag nog steeds niet aan de leg maar volgens mij gebeurt dat ook niet met zo weinig bijen.
Invoeren in een ander volk is geen optie want ik wist niet of de koninginnen bevrucht waren. Wat nu?
Uiteindelijk een raam met uitlopend broed en jonge bijen voor de kastjes afgeschud. De enkele vliegbijen vlogen terug en warempel de jonge bijen liepen de kastjes in. Op hoop van zegen dan maar, morgen zullen we wel zien hoe dat is afgelopen.
Woensdag even gekeken en de koninginnen liepen ruim tussen de bijen. Niets aan de hand.
Donderdag, dus vandaag, weer gekeken en warempel de eerste eitjes liggen in de cellen.
Nu nog even afwachten tot het broed is gesloten en dan kunnen we ze in gaan voeren in de afleggers.

Login om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.