Roverij

Gaastunnel tegen roverij

Gaastunnel tegen roverij

Soms komt het voor dat je last krijgt van roverij. Meestal gebeurt dat tijdens een drachtarme periode. De bijen proberen overal wat van hun gading te vinden en een geliefde prooi is een zwak jong volk. Als je er niets aan doet wordt zo’n volkje helemaal leeggeroofd en soms wordt ook de koningin gedood.

Op internet en in boeken vind je raadgevingen als “het vlieggat zo klein maken dat er slechts één bij door kan” of “wissel het rovende en berovende volk van plaats”.

Ik heb het allemaal gedaan maar de successen zijn matig. Rovende bijen zijn in staat om door een sleutelgat te kruipen om bij de buit te komen. Dus er moet een list worden verzonnen om roverij te voorkomen.

Rovende bijen zijn georiënteerd op het vlieggat en proberen zo massaal een kast te beroven. Bijen zijn slim en je kunt ze van alles leren maar ze zijn niet zo slim dat ze in de gaten hebben dat ze zich eerst van het vlieggat moeten verwijderen om bij het vlieggat te kunnen komen. Je doet dit door het plaatsen van een een tunnel van gaas. Via het gaas proberen de rovers bij het vlieggat te komen wat ze niet lukt. De bijen in de kast komen naar buiten en moeten omhoog naar de opening van de tunnel. Dat vinden ze vreemd en ze oriënteren zich op de nieuwe vliegopening. Na een tijdje zie je de bijen van het beroofde volk die met stuifmeel terugkomen de boveningang gebruiken terwijl de rovers op een kluitje proberen door het gaas te kruipen. Na een tijdje druipen de rovers af.
Haal dan niet gelijk het rooster weg want anders zijn de rovers zo weer terug.

Het rooster helpt ook goed tegen rovende wespen.

 

 

Login om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.