Review “De bijen” van Laline Paull

Opmaak 1In de afgelopen periode heb ik het boek “De bijen” van Laline Paull gelezen en ik vind er het volgende van:

Het is logisch dat de schrijfster een langlevende bij als hoofdrolspeelster kiest want anders kun je niet een periode van een jaar in een bijenkast beschrijven.

De vertaalster had zich, net als Laline, moeten laten informeren door een imker. Het is storend dat steeds voor de vertaling van “hive” het Nederlandse woord huif wordt gebruikt in plaats van bijenkast of -korf.

Verder wordt er vanuit gegaan dat er bepaalde families, in het boek sibben genoemd, levenslang aan één bepaalde taak werken.

Flora 717 ontworstelt zich aan haar sibbe en doorloopt de levenscyclus van een bij zoals wij die kennen. Alles maakt zij mee, tot aan electromagnetische verstoringen door GSM masten en giftige drachtvelden. Maar ze overleeft.

Stiekem is zij ook nog een eierleggende werkster, iets waar de doodstraf op staat.

Het liederlijk gedrag van de darren wordt leuk beschreven.

Het verhaal is boeiend genoeg om het boek in korte tijd uit te lezen maar op het eind neemt de schrijfster toch wel een loopje met de realiteit in een bijenkast.

Als imker val je daar van de ene verbazing in de andere maar voor de niet-imker is deze roman een mooie manier om kennis te maken met de wondere wereld van de honingbij.
Ik heb de roman met plezier gelezen.
 Als e-book voor € 14,99 en als paperback voor € 19,90 bij bol.com

Eci.nl paperback: € 19,90

Als e-book bij Eci.nl voor € 14,99

 

One comment

  • j.smit

    De auteur neemt af en toe een loopje met de feiten, waarschijnlijk voor een dramatisch effect.
    De Nederlandse vertaling gebruikte foute ouderwetse woorden als “huif” voor bijenkast / bijenkorf / (bijen)volk en “sibbe” voor verwanten, familie of soort.
    Toch geeft het boek een spannend (maar helaas feitelijk onmogelijk en dus gefantaseerd) beeld van het leven in een donkere korf waar geuren, trillingen en groepsgedrag van levensbelang zijn.
    Al met al een aanrader als je het maar niet al te serieus en letterlijk neemt.

Login om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.