Oxaalzuurbehandeling uitgevoerd

Voor het druppelen van oxaalzuur moet de temperatuur tussen de +5 en -5 graden Celsius liggen. Vandaag was de temperatuur max. 5 graden, vrijdag 6 en zaterdag 5 graden. Zondag zal de temperatuur wel 11 graden worden en de volgende 2 weken zal de temperatuur rond de 9 graden liggen.
Dus vandaag de suikeroplossing met oxaalzuur gereed gemaakt en de volken behandeld. Samen met een collega-imker 34 ingewinterde volken behandeld. Alle 34 waren nog in leven en hadden nog een flink formaat. 5 à 6 straatjes bij de meeste volken, een enkele iets kleiner. Voer was in voldoende mate aanwezig en alles zag er gezond uit. Dat viel dus niet tegen. Nu maar hopen dat de varroamijt een flinke klap is toegebracht.

 • HW

  Wij hebben et de club op 8 december oxaalzuur gedruppeld bij -5°. Ideaal. Hoe werkt de behandeling met suikeroplossing en oxaalzuur?

 • Eric Wesselman

  Ik heb vandaag ook gedruppeld. Leek me wel verstandig gezien de hoeveelheid varroa op de mijtenplank (die is tegenwoordig van een gladde witte kunststof waardoor ik ze perfect kan tellen).

  Het volk zat mooi in de onderste bak, maar ik heb ze wel een beetje moeten verstoren om er goed bij te kunnen. Nu maar afwachten en kijken hoe de telling zich ontwikkelt.

 • Eric Wesselman

  de behandeling met Oxaalzuur met suikeroplossing werkt als volgt: door het suikergehalte van de oplossing blijven de oxaalkristallen mooi plakken op de bijen die het vervolgens door het volk verplaatsen. De oxaalkristallen doden de mijten. Er kan wat bijensterfte ontstaan door de oxaalbehandeling maar deze valt over het algemeen erg mee en is minder erg dan de gevolgen van een ernstige varroa besmetting.

Login om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.