Overlarven = kwalitatief slechte koninginnen

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Overlarven zoals de meeste imkers doen levert slechte koninginnen!
De kwaliteit van een koningin wordt beïnvloedt door de hoeveelheid voeding die de larf krijgt in de 5,5 dagen van haar bestaan. Ook de kwaliteit van die voeding speelt een rol. De beste koninginnen worden geboren uit zwerm- en wisselcellen. Zwerm- en wisselcellen worden uitermate goed van koninginnengelei voorzien. Een larf van 36 uur oud zwemt al in een centimeter dikke laag gelei. Deze laag wordt alleen maar dikker en de larf heeft meer dan voldoende voeding ter beschikking. Er is zoveel koninginnengelei dat er na het uitlopen van de koningin nog een dikke laag verdroogde gelei in de dop wordt gevonden. Deze koninginnen zijn van perfecte kwaliteit en worden door de bijen zelden vervangen zoals vaak gebeurt met koninginnen die als larf overgelarfd zijn.

Bij overlarven halen we de larf uit de toch al niet te grote hoeveelheid gelei in haar cel en leggen haar in een kunststof dopje. Kaal, droog en armzalig. Als zij in de starter worden gehangen duurt het bij sommige larven wel tot 2 uur voordat er een beetje koninginnengelei in de dop is aangebracht. Zo'n larf heeft honger en groeit niet. De volgende dag worden de aangeblazen larven in een pleegvolk gehangen waar een koningin aanwezig is. De bijen in dat pleegvolk hebben hun eigen broed te verzorgen en voelen niet de noodzaak de moerdoppen aan de teeltlat goed uit te bouwen. Ze hebben immers broed en een koningin. Als deze koninginnen op dag 12 van de teeltkalender uitlopen is meestal alle koninginnengelei verbruikt en vind je geen verdroogde gelei in de dop. Je hebt dan wel koninginnen maar je kunt ernstige twijfels hebben over de kwaliteit.

Het is voor ons imkers noodzakelijk om te proberen de bouw van zwerm- of wisselcellen en de voeding van de larven in die cellen te kopiëren om koninginnen van perfecte kwaliteit te krijgen.

In de hier boven beschreven methode sterven de larven die koningin moeten worden bijna de hongerdood en hebben de bijen niet de capaciteit en voelen niet de noodzaak om de larven optimaal te voeden en de moerdoppen perfect uit te bouwen.

Hoe moeten we het dan wel doen? Zie het e-boek van Jay Smith (NL vertaling)

Maar eerst bespreken we welke koninginnen in een volk kunnen voorkomen.