Overgaan naar een ander bijenras

Er zijn imkers die hun bastaardbijen om willen ruilen voor een rasbij zoals b.v. Carnica of Buckfast.

De eenvoudigste manier is om je bijenvolken te verkopen en bijenvolken van de gewenste soort te kopen. Dit lukt altijd zonder dat er problemen optreden.

Er zijn ook imkers die het volk om willen bouwen. Vaak durft men dat niet omdat de vreselijkste verhalen over afsteken van koninginnen de ronde doen. Deze verhalen worden echter verteld door imkers die zelf hun volken (nog) niet hebben omgebouwd.

Toen ik met Buckfastbijen in aanraking kwam wilde ik ze ook hebben en ik besloot mijn volken een Buckfastkoningin te geven. Het gaat niet zomaar maar met zorgvuldig werken lukt het. In mijn omgeving hebben een aantal imkers ook hun bastaardvolken voorzien van een Buckfastkoningin. Natuurlijk gaat het weleens mis maar dat is bijna altijd het gevolg van verkeerd of niet op tijd handelen.

Er zijn een aantal voorwaarden om de overgang succesvol te laten verlopen:

1. Het volk moet hopeloos moerloos zijn en geen doppen hebben;
2. Het volk mag geen vliegbijen hebben;
3. Je moet geduld hebben;

Dit betekent dat je een broedaflegger in een zesramer maakt met 3 ramen open en gesloten broed met de erop zittende bijen, een raam voer, twee uitgebouwde raten. Sla er nog een paar ramen jonge bijen bij. De aflegger zet je naast het volk waar het uitkwam.
De aflegger zal nu afvliegen en alleen jonge bijen overhouden. Maak het vlieggat klein.
Na negen dagen, liever tien, breek je alle doppen in de broedaflegger. Zorg dat je er niet één vergeet.

De broedaflegger is nu hopeloos moerloos.

Dag 0
Je haalt nu bij een teler van het gewenste ras 2 larven voor elke broedaflegger die je hebt gemaakt. Deze larven zitten in een nicot cup.
Druk per aflegger twee van deze cups naast elkaar in een raam met broed met de opening naar beneden. Sluit de aflegger.

Dag 1
De volgende dag kun je even kijken of de larven zijn aangenomen. Dit kun je zien omdat de bijen een randje was op de cup hebben gebouwd.
Als de larven niet zijn aangenomen moet je je afvragen of je een dop bent vergeten. Controleer dit en begin daarna opnieuw bij dag 0.
Als de larven zijn aangenomen sluit je de aflegger en laat deze met rust.

Dag 13
Controleer of er een dop is uitgelopen. De andere zal dan vernietigd zijn. Is er niets uitgelopen controleer dan de volgende dag nog een keer. Is er een dop uitgelopen dan laat je de aflegger 14 à 15 dagen met rust. De jonge koningin gaat vijf dagen na uitlopen op bruidsvlucht en vijf dagen na de bruidsvlucht kan ze eitjes gaan leggen.

Als je in de komende maand naar je afleggers gaat neem je altijd een invoerkooitje met wat suikerdeeg mee. Als bij een controle de koningin wordt ingebald pak je het kluitje bijen met koningin en je doet de koningin in het kooitje zonder bijen. Dit kooitje met koningin hang je na de controle in de aflegger zodat de bijen haar kunnen bevrijden.
Meestal gebeurt er echter niets. Maar wees voorbereid.

Controleer alleen of er eitjes zijn en of er doppen worden aangezet. Breek de dopjes weg.
Herhaal deze controles elke vijf à zes dagen totdat er uitlopend broed is. De koningin loopt dan tussen haar eigen kroost dat snel in aantal toeneemt. De andere bijen zullen in aantal afnemen en geheel verdwijnen.

Laat nu de zesramer groeien.
Als hij goed vol zit zet je het volkje in een tienramer.

Op een avond verwijder je de oude koningin uit haar volk en een uurtje later zet je het volk met de nieuwe koningin bovenop het oude volk met een krant ertussen.

Log opnieuw in om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.