Opsporen van Amerikaans Vuilbroed met een hond

4796078-3x2-700x467Op het platteland van Australië zijn honden al heel lang in gebruik als werkhond.

Er zijn boeken vol geschreven over het werk van de “winery dogs” in de wijngaarden maar tot de dag van vandaag weinig over de “bijenstand hond”.

Dat komt omdat een hond niet in de buurt van een bijenkast kan komen zonder te worden weggejaagd door de bijen.

Dat was het probleem waar imker Josh Kennett mee te maken kreeg toen hij een zwarte Labrador, genaamd Bazz, begon te trainen om de broedziekte Amerikaans Vuilbroed op te sporen.

De imker, uit Tintinara in het zuidoosten van Zuid-Australië, zegt dat in de Verenigde Staten honden soort gelijk werk doen maar door de lage temperaturen daar  geen beschermende kleding nodig hebben.

“Hun winters zijn veel kouder dan die bij ons, met sneeuw op de deksels van de bijenkasten. Die situatie hebben we hier in Australië niet.”

“Dus heb ik geprobeerd een pak te ontwikkelen dat de hond kan dragen en waardoor hij hopelijk niet worden gestoken.”

Josh zegt dat hij na een lang proces van vallen en opstaan eindelijk een werkend prototype heeft.

Het proces van het trainen van de hond en het ontwikkelen van het pak voor de hond was een inspanning om een betere manier te vinden om AV op te sporen.

AV verwoest bijenvolken, en tot heden is er geen geneesmiddel tegen gevonden. Het is dus zaak  de volken goed te controleren en zieke volken in quarantaine plaatsen zijn essentieel voor bijenstanden in heel Australië.

Nu, na een lange training en een goed pak is de hond van Josh gereed om aan de slag te gaan.

“We hebben nu het concept beproefd en de hond kan nu de geïnfecteerde bijenvolken vinden.”

“De enige uitdaging is nu om de hond goed te wennen aan het pak zodat hij zich daar comfortabel in voelt. Het is moeilijk de gewoontes van een hond in korte tijd te veranderen.”

“Om een hond zo aan te kleden en dan te verwachten dat hij dan gewoon hetzelfde doet als altijd kan niet.  Het veranderen van zijn gedrag en het wennen aan het pak vraagt tijd.”

Het hele artikel kunt u hier lezen.

Log opnieuw in om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.