Op bezoek bij Ierse imkers

Tijdens mijn verblijf in Ierland heb ik natuurlijk de bijenstanden van diverse imkers bezocht. Enkele jaren geleden hield men over het algemeen de zwarte inheemse bij. Als je vind dat de Nederlandse inheemse bij weleens stekerig kan zijn dan heb je nog niet kennis gemaakt met de Ierse bij. Ik was op een bijenstand waar uitsluitend Ierse bijen stonden en men had mij al gewaarschuwd vooral een imkerpak en laarzen aan te trekken. Zelf dacht ik dat het wel mee zou vallen maar nam voor de zekerheid toch maar een imkerjack mee. We waren tot wel 10 meter van de kasten genaderd en toen haden ze ons in de gaten. Ondanks dat er dracht was werd er massaal aangevallen. Ze kropen in de broekspijpen, mouwen en staken op het hoofd. Ik heb nog nooit zo snel een jack aangetrokken. Ik begrijp nu waarom men overgaat naar Buckfastbijen.
Het is wel zo dat je met Buckfastbijen zonder rook en kap in de bijen kunt werken maar de Ieren vertrouwen dat niet echt en gaan Buckfastbijen te lijf alsof het Ierse bijen zijn. Volledig in tenue en met behulp van grote hoeveelheden rook wordt er vrij ruw met de volken omgegaan.

Volledig beschermd

Toen ik later vroeg waarom men zo werkte vertelde men mij dat ze er altijd rekening mee hielden dat het kon gaan regenen, het broed warm moest blijven en het prettig was nooit gestoken te worden. Met dat laatste was ik het wel eens.

Ik heb nog gedemonstreerd hoe het ook kan maar ik vermoed dat men ook nog psychisch moet overgaan op Buckfast.

Lees hier een verslag van deze reis. Microsoft Word – Buckfastkoninginnen naar Ierlandb

Login om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.