Kunstmatige inseminatie
Kunstmatige inseminatie bij de honingbij wordt door veel imkers omarmd maar misschien nog wel door meer imkers verworpen.
Het is geen natuurlijk proces maar het opent perspectieven om een honingbij te telen die aan de wensen van velen voldoet en tevens bestaat de mogelijkheid om gericht een varroatolerante bij te telen. Of wat te denken over het bevruchten van je koninginnen door hun overgrootvader
Je bent onafhankelijk van de imkers rondom jouw bijenstand en welke darren er rond vliegen. Je hoeft niet naar bevruchtingsstations om je koninginnen te laten bevruchten door de daar opgestelde darrenlijnen die vaak net niet die darrenlijnen hebben opgesteld die jij graag wilde.
En ja er is apparatuur voor nodig. Maar dan nog. Als je die apparatuur hebt en je hebt niet de benodigde kennis dan kun je nog niets. Vaak denkt men dat men na de aanschaf van apparatuur er klaar voor is maar niets is minder waar.
Deze cursus wil erin voorzien je die benodigde kennis bij te brengen.
Er wordt ingegaan op de geschiedenis van de kunstmatige inseminatie, de benodigde apparatuur, de morfologie van de koningin en die van de dar. Maar ook waarom er hygiëne bij de KI moet worden betracht. Welke ziekten treden op als we die hygiëne niet betrachten? Waar moeten we op letten enz.
Natuurlijk komen ook de praktische handelingen aan bod zoals het aftappen van sperma en de verzorging van darren.
Wil je meer theoretische kennis opdoen zodat je makkelijker de praktische handelingen kunt uitvoeren en er ook nog minder mislukkingen optreden, koop dan hieronder de cursus. Deze cursus is nog niet beschikbaar!
Inhoud van de cursus:
- Les 1: Inleiding tot de kunstmatige inseminatie van honingbijen
- Les 2: De geslachtsorganen van de koningin