Moonlight mating in de praktijk

Na enige stukken te hebben gelezen over moonlight mating dacht ik dat als het elders in Europa lukt dan moet het hier dus ook lukken. Het vergt wel enige voorbereiding en planning maar het moet te doen zijn. Het is geen toveren maar gewoon uitvoeren.

Eerst maar eens een darrenkunstraat in een goed volk van goede afstamming gehangen en afwachten wanneer het vol belegd zou zijn. Als het darrenraam vol belegd is met eitjes kun je een planning gaan maken. De koningin hier is B114(HeR) en is een dochter van B113(HeR). De darren worden dus geleverd door een dochter van B113(HeR)

Op 31 mei was de raat aan beide zijden vol belegd en een paar dagen later heb ik op het volk een moerrooster gelegd met daarop een lege honingkamer. In deze honingkamer het darrenraam met open broed gehangen en aan weerszijden een raam open werksterbroed. De rest opgevuld met honing-, stuifmeel en lege ramen. Rond 23 juni zullen de darren uitlopen.
DSCF1099Op 21 juni een starter gemaakt en overgelarfd van mijn volk B31(HeR)=B30(HeR) x A91(HeR) zodat deze koninginnen op 10 juli bronstig zijn als de darren vanaf eitje 40 dagen zijn en geslachtsrijp.

Om de darren vliegoefeningen te laten doen en zich te ontlasten is er een vliegkooi gebouwd van horregaas en aan één zijde een wegneembaar moerrooster. De bedoeling is ze laat in de namiddag dagelijks te laten vliegen vanaf 8 dagen na uitlopen. Dat begint dus op 1 juli.
De koninginnen lopen op 3 juli uit en zijn vanaf 8 juli bronstig.
DSCF1101Even in het kort het schema:
25 mei darrenraat inhangen
31 mei darrenraat vol belegd
6 of 7 juni darrenraat naar een nieuw in te richten honingbak boven een moerrooster.
21 juni overlarven
23 juni darren lopen uit
1 juli darren dagelijks laten vliegen in kooi
3 juli koninginnen lopen uit
8 juli koninginnen bronstig en darren geslachtsrijp
9 juli na 18.00 uur verkenningsvluchten door koninginnen
10, 11, 12, 13 en 14 juli bruidsvluchten na 18.00 uur door darren en koninginnen.

Hieronder het schema. Klik op het schema om het groter te maken.

moonlightHet in de kooi laten vliegen van de darren ging heel goed. Een geweldig gebrom als de klep in het deksel los ging en de darren naar buiten kwamen. De bijen slepen eventuele dode darren direct naar buiten. Na ruim een uur zitten alle darren weer de honingkamer en kun je de klep sluiten. Dit ritueel werd dagelijks na 18.00 uur uitgevoerd.

Op 8 juli heb ik de bevruchtingskastjes na 18.00 uur op hun plaats gezet en geopend zodat de bijen zich konden invliegen en eventuele verkenningsvluchten van de koningin konden plaats vinden. De temperatuur was op die dagen ruim 35 graden en de bijen bleven op de voorzijde van het bevruchtingskastje in een kluit bij elkaar zitten. Ze waren met geen mogelijkheid meer naar binnen te krijgen. 's Avonds laat zaten ze nog met z'n allen op de voorzijde. Omdat de dagen erop de temperatuur ongeveer hetzelfde zou zijn heb ik het project Moonlightmating 2014 gestopt en de darren onder het rooster gebracht zodat ze elke dag op pad konden gaan. De koninginnen zijn op de normale manier standbevrucht geraakt.

Volgend jaar nog maar eens proberen.

Heb je nog vragen? Of is iets onduidelijk? Laat het even weten in de reacties hieronder!

 

2 comments

  • Guido

    Het fenomeen ‘moonlight mating’ vind ik erg interessant, en ik zou dat best zelf een keer willen proberen. Wat mij tegenstaat is dat ik op veel plekken lees dat de bevruchtingskastjes gekoeld bewaard zouden moeten worden. Dat maakt het minder makkelijk uit te voeren op een bijenstand. Nu lees ik op een Duitse website waar men zich bezighoudt met de teelt van donkere bijen dat het ook zonder koeling kan. Als er maar geen licht in het bevruchtingskastje kan binnendringen. Ze hebben ook een bevruchtingskastje gemaakt waarbij de werkbijen wel gewoon de hele dag kunnen vliegen maar de koninginnen niet. Schijnt goed te werken! Hierbij de link, wellicht is het wat: http://www.dunklebienen.de/wp-content/uploads/Bilder-Warre-Mondscheinbegattungskasten.pdf

Log opnieuw in om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.