Mijten tellen m.b.v. CO2

We zitten nu in de periode van afnemende broednesten. Het aantal mijten in de volken kan nu hoog zijn en dat betekent dat het aantal cellen met een mijt erin steeds groter gaat worden met misschien wel fatale gevolgen voor het volk.
Maar je weet niet zeker of er veel mijten in je volk zitten. Toch wil je dat weten want als het er veel zijn zul je de mijten moeten bestrijden.
Maar als het er weinig zijn, omdat je misschien al een beetje VSH eigenschappen in je volken hebt, hoef je misschien niet eens te bestrijden en kan de resistentie zich beter ontwikkelen. Bovendien bespaar je op bestrijdingskosten.

Er zijn een aantal methoden om te controleren op welk aantal mijten je kunt rekenen in je volk.

  • Tellen van het aantal gevallen mijten op de varroalade;
  • Mijten tellen met de poedersuikermethode;
  • Mijten tellen door ca. 200 bijen te doden in zeepsop en deze uit te spoelen;

De eerste methode is omslachtig, duurt lang en is onnauwkeurig omdat b.v. oorwurmen de mijten wegslepen.
De tweede methode geeft een hoop gedoe met poedersuiker en is arbeidsintensief.
De derde methode is ook arbeidsintensief en kost bijen. Deze methode kunnen we echter aanpassen door ca. 200 bijen (ca 25 gram of 60 cc.) én de daarop zittende mijten te verdoven door middel van CO2. Daarna 10 seconden schudden en dan het aantal mijten tellen. Dan kun je de bijen weer aan het volk teruggeven waar ze weer bijkomen en gewoon verder gaan met hun leventje. Het is een alternatief voor de poedersuikermethode met de helft van het aantal benodigde bijen. Je kunt dezelfde grafieken gebruiken maar het aantal gevonden mijten moet je door 2 delen om in te schatten of het volk in de gevarenzone zit en er behandeld moet worden. Hier kun je lezen over de poedersuikermethode.

Voor de CO2 test zijn sets van Swienty in de handel die meer dan 50 euro kosten. Ze bestaan uit een plastic beker met een zeef waar de mijten doorvallen en een CO2 dispencer met een patroon CO2 zoals in de wielersport wordt gebruikt voor het oppompen van banden.

De beker maak je zelf voor ongeveer 1 à 2 euro en met een beetje speurwerk op ebay heb je de CO2 dispencer met patronen voor ca. 25 euro in huis. (zie hieronder)

CO2 dispencer met tester

In slaap

Resultaat

Hier vindt je de gebruiksaanwijzing hoe te testen.

Hier in het Nederlands.

En hier de CO2 dispencers op ebay. (Met kopersgarantie)

En hieronder de instructiefilm:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=CIHexu7M5wI&w=560&h=315]

Log opnieuw in om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.