Waarom koninginnenteelt?
Waarom zou je aan koninginnenteelt gaan doen als de bijen alles zelf wel kunnen regelen? Inderdaad is dat een punt want zonder ingrijpen van de mens heeft de honingbij miljoenen jaren in het wild kunnen overleven. De mens hield zich in die oertijden alleen bezig met honing jagen zoals dat nog steeds in bijvoorbeeld Nepal gebeurt. Later is men de honingbij gaan houden in allerlei behuizingen en ook dat ging goed. Maar het houden van bijen in een bewoonde omgeving kan lastig zijn omdat bijen steken en zelfs kunnen aanvallen als ze zich bedreigd voelen. In de natuur geldt ‘the survival of de fittest’ en dit geldt ook voor koninginnen. Dus de sterkste, gemeenste en meest doortrapte koningin wint het van haar zusters en zal het volk doen voortbestaan. Het maakt bijen helemaal niets uit dat ze vlot steken, zwermen als er maar even gelegenheid voor is en er slechts een handjevol honing wordt gehaald. Dat de koningin goede of slechte eigenschappen doorgeeft aan latere generaties maakt de bijen ook niets uit. Het enige wat telt is de overlevingsdrang. Dit is hoe de honingbij er tegenaan kijkt.
De imker, degene die bijen houdt, kan daar anders naar kijken en vindt het vervelend dat zijn volken zwermen, terwijl ze nog helemaal niet zo groot zijn, juist op het moment dat de natuur druipt van de nectar. Het is ook vervelend als de bijen zo temperamentvol zijn dat je bij 30 graden Celsius geheel ingepakt en met rook naar de bijen moet. Voordeel is wel dat de bijen je helpen de dekplank van de kast te tillen zodat ze naar buiten kunnen bruisen. Na de inspectie van de volken kan geen mens zich ook maar binnen een straal van 50 meter van de bijenkasten begeven zonder aangevallen te worden.
Er zijn echter bijenrassen die veel handzamer zijn. Die rustig blijven als de kast wordt geopend, netjes op de raat blijven zitten, bijna nooit zwermen en veel meer honing halen. Het lijkt alsof de bijen bepalen welke koningin zij wensen maar dat is niet waar.
U, de imker, bepaalt welke koningin in het volk zit en welke goede eigenschappen zij doorgeeft aan volgende generaties.
In het begin zult u deze koninginnen moeten kopen of krijgen van een bevriende imker maar om de volken zo mooi te houden zult u koninginnen moeten telen van uw beste volken. De bevruchting kan op eigen stand gebeuren waarna u uit de volkjes met slechte eigenschappen, bijvoorbeeld stekerigheid, de koningin vervangt. U kunt ook uw geteelde koninginnen naar een bevruchtingsstation brengen zodat de koninginnen paren met darren uit geselecteerde darrenvolken en u zuivere volken houdt.
Onder begeleiding van iemand die al wat langer aan koninginnenteelt doet duurt het ongeveer 2 seizoenen en dan kunt u geheel zelfstandig een mooi bijenbestand opbouwen.
Bovendien krijgt u een beter inzicht in wat er nu eigenlijk in een bijenkast gebeurt.
Dus daarom koninginnenteelt!
Heb je nog vragen? Of is iets onduidelijk? Laat het even weten in de reacties hieronder!