Pedigrees


Bij het telen van raszuivere bijen houdt men net zoals bij honden, katten, paarden enz. een stamboek bij om de afkomst te kunnen bepalen. Bij bijen noemt men dit stamboek de pedigree. De pedigrees van Buckfastbijen van diverse telers vindt men op deze website. Deze website wordt onderhouden door Jean-Marie Van Dyck.
Elke teler zal u, bij aankoop van raszuivere moeren, de pedigree verstrekken en bij aankoop van onbevruchte en F1-koninginnen, de pedigree van de koningin. Kan/doet/wil hij dat niet, dan koopt u misschien een goede koningin maar zeker geen Buckfastkoningin.

Anders dan bij zoogdieren staat bij bijen de vrouwelijke lijn centraal. Elke geteelde raszuivere koningin krijgt van de teler een nummer en de initialen van de teler worden er aan toegevoegd. Alle zusterkoninginnen die bevrucht zijn door darren uit dezelfde lijn krijgen hetzelfde nummer. Daarnaast wordt er aangegeven van welk ras de vrouwelijke voorouders afstammen en in welk jaar en waar de bevruchting plaatsvond.

Een pedigree zou er zo uit kunnen zien: B113(HeR)= .09-B4(HeR) flv B62(FM):

Dit betekent het volgende: Buckfastkoningin 113 geteeld door Henk Rostohar is een dochter van Buckfastkoningin 4 geteeld door Henk Rostohar en is in 2009 bevrucht op bevruchtingsstation Flevoland door darren voortgebracht door dochterkoninginnen van Buckfastkoningin 62 geteeld door Franz Mürwald.

Zo kan men nog een generatie in de vrouwelijke lijn teruggaan.
B4(HeR)= .08 – B01(JK) ilv × flv A10(LJ)

Wat dan betekent: Buckfastkoningin 4 geteeld door Henk Rostohar uit geïmporteerde larven van Buckfastkoningin 01 geteeld door Jakob Koele en is in 2008 bevrucht op bevruchtingsstation Flevoland door darren voortgebracht door dochterkoninginnen van Anatolica koningin 10 geteeld door Bertus Jochems.

Bovenstaand is de pedigree, geschreven in regels, besproken maar het is ook mogelijk het in een schema aan te geven zoals op dit plaatje: (Klik op het plaatje voor grotere afbeelding) Met dank aan Jean-Marie van Dyck: http://perso.fundp.ac.be/~jvandyck/homage/elver/
Op deze bladzijde kun je beide schrijfwijzen bekijken en let ook op de legenda onderin om er meer van te begrijpen.

Verder is in een pedigree te zien wat de herkomst is van een koningin. Dit wordt aangegeven als volgt: B113(HeR) of A91(HeR)

Alle koninginnen waarvan de naam begint met een B stammen uiteindelijk af van Buckfast Abbey. Zij zijn echter wel geïmporteerd uit andere streken. Dit is te zien in de pedigrees.
Alle andere letters geven aan uit welke streek een koningin ooit is geïmporteerd. Hieronder een lijst met de meest voorkomende afkortingen:

A ANATOLIAN Breeder A. m. anatolica
B BUCKFAST Breeder
C CARNIOLAN Breeder A. m. carnica
D CECROPIA MACEDONICA Breeder A. m. cecropia macedonica (North Macedonia)
E EGYPTIAN Breeder A. m. lamarckii
EL ELGON Breeder (Teeltlijn uit Zweden, BBuckfast-Monticola-Combinatie)
G (Greece) CECROPIA Breeder A. m. cecropia (ook gebruikt voor A. m. macedonica)
I (Iranian) MEDA Breeder A. m. meda
K (Kreta) ADAMI Breeder A. m. adami
L LIGUSTICA Breeder A. m. ligustica
M MONTICOLA Breeder A. m. monticala
N (Nordic) MELLIFERA Breeder A. m. mellifera
OL “Old Lady” Privé-afkorting, Herkomst niet publiekelijk bekend.
P ARS-PRIMORSKY Breeder (Teeltlijn uit USA, oorspronkelijk uit Oost Siberië)
S SAHARIENSIS Breeder A. m. sahariensis
T (Athos) MACEDONIAN Breeder A. m. macedonica
U URUGUAY Breeder (Gemengde populatie uit Uruguay, voornamelijk A. m. iberica)

Heb je nog vragen? Of is iets onduidelijk? Laat het even weten in de reacties hieronder!

Login om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.