Koninginnenteelt per e-mail

Afgelopen winter heb ik het plan opgevat om met de leden van imkersvereniging Wezep koninginnen te gaan telen. Veel leden hebben, ondanks dat ze al jaren bijen hebben, nog nooit aan koninginnenteelt gedaan. Er meldden zich 10 personen aan om deel te nemen. De vereniging investeerde in materiaal zoals grondplaatjes, dophouders, uitloopkooitjes en dopjes. Het maken van een starter en het overlarven is voor mijn rekening terwijl ik ook belangeloos de larven ter beschikking stel. Een prima promotie van de Buckfastbij!Begonnen werd met een instructieavond in april waar een film werd vertoond over koninginnenteelt. Daarna kwam het maken van een teeltraam aan bod. Iedere deelnemer ontving materiaal en kon thuis aan de slag. Op die avond werd ook het pleegvolk besproken en werden er afspraken gemaakt over tijden, handelingen en de verplichting je aan het teeltschema te houden om succes te hebben.

Gisteren was het zover dat de eerste starter door mij werd gemaakt en voorzien van larven. Diezelfde dag ontvingen de deelnemers een e-mail met aanwijzingen voor het pleegvolk en wat ze mee moesten brengen als zij de larven op kwamen halen.

Stipt op de afgesproken tijd arriveerden vanmiddag de deelnemers. De aangeblazen doppen werden verdeeld en nog wat aanwijzingen voor de teelt werden meegegeven.

De volgende belangrijke dagen zoals dag 5 en dag 10 worden een dag tevoren per e-mail aangekondigd vergezeld van aanwijzingen voor de teelt. De deelnemers ontvangen b.v. voor dag 5 een aantal mogelijkheden wat zij kunnen doen met de gesloten doppen, wat de consequenties van elke mogelijkheid zijn en hoe te handelen per keuze mogelijkheid.

Op dag 9 volgt er weer een e-mail met een aantal mogelijkheden op dag 10 voor de rijpe doppen zoals het maken van een bevruchtingsvolkje en het inhangen van een rijpe dop. Het uit laten lopen van een dop in een moerloos volk of het uit laten lopen in een kooitje en wat met de koninginnen te doen.

Als de koninginnen zijn uitgelopen stuurt elke deelnemer mij een mail met daarin vermeld het aantal uitgelopen koninginnen. Hierna volgt herverdeling van de koninginnen zodat de deelnemer waar het niet is gelukt toch enkele koninginnen heeft.

Op 18 mei volgt de tweede ronde, ook begeleid middels e-mail. De deelemers aan die ronde kunnen, als zij dat willen, aansluitend naar een bevruchtingsstation. Wij hopen met dit initiatief de koninginnenteelt binnen de vereniging op een hoger plan te tillen en anderen te enthousiasmeren om ook de koninginnenteelt op te pakken.

Log opnieuw in om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.