Koninginnen telen zonder starter

Het maken van een starter om doppen aan te blazen is een stressvolle gebeurtenis voor de bijen die daarvoor worden gebruikt. Men maakt ze nodeloos moerloos en laat ze gedurende 24 uur opgesloten. Er wordt een enorme hoeveelheid warmte ontwikkeld en dat kan de bijen fataal worden vooral als er te weinig ventilatie is.

Om bovenstaande te voorkomen heb ik wat geexperimenteerd en de oplossing is kinderlijk eenvoudig. Als we ons afvragen wat er in een starter gebeurt dan komen we tot de conclusie dat de moerloze bijen in een starter de aangeboden larven gaan voeren met koninginnegelei om een koningin te kweken. Eventuele beschadigde larven ruimen ze op.

We kunnen ook zelf de larven voeren met koninginnegelei door een aantal weken voor de echte koninginnenteelt in de honingkamer van een gewoon volk een lat met larfjes te hangen. (De koningin zit dan in de broedkamers onder het moerrooster) De bijen zullen doppen aantrekken en vlak voor de doppen worden gesloten, op de vierde dag, verwijderen we de larve en zuigen de koninginnegelei met een injectiespuitje uit de doppen. De gewonnen koninginnegelei doen we in een klein potje en bewaren het in de diepvries.

Een dag voor dat we gaan larven halen we de koninginnegelei uit de diepvries en laten het rustig ontdooien. Op de dag van het larven leggen we met behulp van een stokje of lucifer een bodempje koninginnegelei in de kunstdopjes. Hierin leggen we de larfjes. De larfjes worden op een lat gestoken en in een geprepareerd raam geplaatst. Dit raam wordt aan beide zijden afgesloten met een moerrooster.

Aan één zijde is het koninginnerooster zichtbaar, de voorste is verwijderd


Dan plaatsen we het aldus geprepareerde raam tussen open broed in een moergoed volk. Na een paar uur kan men al zien dat de dopjes worden uitgebouwd. Na 5 dagen zijn de doppen gesloten en kunnen ze naar de broedstoof of naar de honingkamer.

Simpeler kan het eigenlijk niet!

2 comments

  • Jan

    Klinkt goed en logisch. Ik gebruik de Cloack board methode, maar dit klinkt nog eenvoudiger en met die koninginnegelei erbij is het slagingspercentage misschien ook wel hoger? Wordt dit al door meerdere imkers gebruikt? Heb je een referentie?

  • Het slagingspercentage is hetzelfde als met een starter na 5 dagen. Dat percentage hangt van meerdere factoren af, niet alleen van gelei. Hoeveel imkers dit toepassen is mij niet bekend maar een goede referentie is de heer Jochems uit Zutphen die dat al een aantal jaren met succes zo doet.

Log opnieuw in om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.