Over het invoerkooitje
Veel van ons gebruiken een invoerkooitje om een koningin in te voeren. Als dat is gelukt zien we na een paar dagen onze nieuwe koningin op de raat lopen en eitjes leggen. Regelmatig gebeurt het dan dat een paar weken later de koningin is verdwenen en er wisselcellen zijn gebouwd. Of nog erger, je wintert de koningin in en het volgende voorjaar loopt er een nieuwe koningin op de raat, al dan niet bevrucht.
Meestal zeggen we dan dat de koningin niet goed bevrucht was en de koningin daarom vervangen is door de bijen. Maar is dat wel zo?
In Amerika had en heeft men ook met dat verschijnsel te maken en men heeft daar een onderzoek(je) op los gelaten. En wat bleek?
Bij het invoeren van een koningin zit het volk zo om een koningin verlegen dat het er niet zachtzinnig aan toe gaat om de koningin in het volk te krijgen. De werksters doen daar alles aan. Trekken aan haar poten en het liefst zouden ze haar door de gaatjes van het kooitje trekken. Het bleek dat veel van de koninginnen die men onderzocht daardoor beschadigde voeten hadden of zelfs geheel misten. Nou wil het geval dat koninginnen ook via hun voetzolen feromonen afscheiden. Door de beschadigingen kunnen zij niet voldoende feromoon afscheiden en de bijen maken dan aanstalten om de koningin te vervangen ondanks dat ze wel goed bevrucht was.
Als oplossing werd bedacht de kooitjes een extra bescherming te geven door de invoerkooitjes te voorzien van een extra stukje gaas zodat de werksters niet bij de koningin kunnen komen en haar alleen kunnen bevrijden via het suikerdeeg.
Hieronder 2 foto's waarbij dit bij een Nicotkooitje is uitgevoerd.
Heb je nog vragen? Of is iets onduidelijk? Laat het even weten in de reacties hieronder!
beste,
Kan je de link naar de studie eens doorsturen?
Is het onderzoek gevoerd naar het nicot-kooitje of naar het amerikaanse iltis-kooitje en verwanten?
mvg
achiel
Achiel,
Daar is geen publicatie van. Vorig jaar in de zomer was Martin Klein van Teeltgroep “De Hoven” in Duitsland om koninginnen op te halen bij een oude imker en zijn dochter. Deze dochter had in Amerika bij een commerciële imkerij met meer dan 4000 volken onderzocht waarom koninginnen na verloop van tijd vervangen werden. Zij vond dat als er een stuk van de poot van de koningin afgebeten was zij na korte of langere tijd werd vervangen. Dit kwam doordat de koningin in een Nicotkooitje zat en de bijen haar poten door het gaas heen konden afbijten.
Zie ook: http://www.imkerpedia.nl/wiki/index.php/Tarsaalklieren en http://www.imkerpedia.nl/wiki/index.php/Voetafdrukferomoon
Nicot heeft meebetaald aan dit onderzoek maar heeft het niet gepubliceerd. Toch handig om te weten.