Inwinteren 2012

In de afgelopen periode talloze klussen rondom het bijen houden uitgevoerd. Als eerste was daar natuurlijk de heidehoning. Ik heb dit jaar alleen raathoning en sectiehoning gewonnen. Deze is nu te koop, liefhebbers kunnen zich melden.
Er zit nog aardig wat heidehoning in de broedkamers maar dat mogen de bijen houden omdat in deze voorraad, door de broedverzorging, nog een aardig gat geslagen gaat worden. Uiteindelijk is er tot ver in november nog broed.

Alle volken, behalve de darrenvolken van 2012, hebben nu hun tweede behandeling met mierenzuur ondergaan. De darrenvolken zijn volgens de hier beschreven methode in juli behandeld en dat zijn nu megavolken. Ik denk dat ik volgend jaar alle volken volgens die methode ga behandelen. Je krijgt grote volken, het brengt veel honing en je hoeft geen chemicaliën te gebruiken. Bovendien krijg je met het uitlopende broed veel zesramers waar je nieuwe koninginnen in kunt plaatsen.

Nu is het dan zover dat de inwintering is begonnen. Gisteren hebben alle volken hun eerste liter wintervoer gehad. 1 liter? Ja, inderdaad 1 liter want de bijen moeten dit langzaam rond het broednest opslaan. Morgen komt er weer een liter bij. Zo vullen ze alleen de cellen die uitgelopen zijn en zakt het broednest langzaam naar beneden. Later, afhankelijk van het weer, krijgen ze grotere porties.
En dan is het weer gedaan voor dit jaar en is het bijenjaar begonnen.

Login om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.