Invoeren van koninginnen (Praktijk)

Wie kent niet het probleem dat een koningin in een bevruchtingskastje geen plaats meer heeft om eitjes te leggen en het volkje eigenlijk te groot wordt?
Als het volkje te groot wordt betekent dat, dat we het moeten invoeren in een groter volk. Wie geen kwaliteitsverlies van een koningin wil zal ten alle tijden vermijden dat zij wordt opgesloten in een invoerkooitje.
Er zijn veel methoden om een koningin in te voeren in een groter volk.

In de bijenliteratuur worden de verschillende invoermethoden beschreven. Maar er staat nergens vermeld dat een koningin binnen 2 uur na het invoeren in het nieuwe volk haar volle legcapaciteit weer moet kunnen oppakken.

In het algemeen wordt in de literatuur gesteld dat een aflegger alleen gesloten broed mag hebben en er alleen jonge bijen in aanwezig mogen zijn. Bovendien zegt men, moet de in te voeren koningin minstens 24 uur in een gesloten kooitje in het nieuwe volk hangen zodat zij de geur van het volk kan aannemen.
Hier begint de catastrofe voor het dier en het verlies voor de imker.
Helaas is de hier bovengenoemde manier van invoeren de meest gangbare in Nederland en daarbuiten.
Hoe kan zoiets veranderen als men doorgaat met aan beginnende imkers te vertellen dat men in een broedaflegger na negen dagen doppen moet breken om het volkje hopeloos moerloos te maken en er dan een nieuwe koningin in een kooitje in te hangen?
Je moet inloggen om de rest van deze inhoud te bekijken.Alsjeblieft . Nog geen lid? Meld je aan

Please Login to Comment.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.