Invoeren van koninginnen (Praktijk)
Als het volkje te groot wordt betekent dat, dat we het moeten invoeren in een groter volk. Wie geen kwaliteitsverlies van een koningin wil zal ten alle tijden vermijden dat zij wordt opgesloten in een invoerkooitje.
Er zijn veel methoden om een koningin in te voeren in een groter volk.
In de bijenliteratuur worden de verschillende invoermethoden beschreven. Maar er staat nergens vermeld dat een koningin binnen 2 uur na het invoeren in het nieuwe volk haar volle legcapaciteit weer moet kunnen oppakken.
Hoe kan zoiets veranderen als men doorgaat met aan beginnende imkers te vertellen dat men in een broedaflegger na negen dagen doppen moet breken om het volkje hopeloos moerloos te maken en er dan een nieuwe koningin in een kooitje in te hangen?
Hier moet een omwenteling in het denken komen.
Opleidingen dienen aangepast te worden aan de hedendaagse kennis.
Wie de toespraken en presentaties van Broeder Adam nauwkeurig heeft bestudeerd komt tot de conclusie dat een koningin nooit langer dan 2 uur mag worden opgesloten in een kooitje en dat men bij het verenigen van 2 volken geen krant hoeft te gebruiken.
Normaal gesproken is een koningin na 4 weken eitjes leggen volrijp. Zij beweegt zich dan langzaam over de raat en gaat zelfs tijdens een inspectie van de kast door de imker gewoon door met eitjes leggen.
Een jonge koningin echter kan schrikken en rent dan over de raat. Dit is het gedrag dat er voor zorgt dat zij wordt ingebald en kan worden afgestoken.
Het gedrag van de koningin is het enige wat bepaalt of een koningin wordt aangenomen.
Er wordt heden ten dage nog steeds beweert dat er een volksgeur is die de koningin eerst moet aannemen om te worden aangenomen. Dit is echter niet waar.
De koningin heeft wel een bepaalde geur (feromonen) waaraan de bijen haar herkennen. Maar dat elke koningin een andere geur heeft en dat de bijen dat kunnen onderscheiden is niet waar.
Dan verwijdert men drie ramen met de oude koningin.
In de ontstane ruimte hangt men 3 ramen met broed, opzittende bijen en de nieuwe volrijpe koningin. Nu laat men de kast nog 10 minuten open staan. Sluit de kast en de volgende dag kan men de koningin bekijken en zien dat zij gewoon doorgaat met het leggen van eitjes.
Hiervoor nemen we een drieramer met ventilatiegaas.
Plaatsen hierin 1 raam voer, 1 raam water en een leeg uitgebouwd raam.
We vullen deze drieramer met bijen uit een honingkamer.
Deze slaan we af in een grote emmer en laten de vliegbijen afvliegen.
Na 10 minuten scheppen we een paar bekers bijen in de drieramer, sluiten hem en zetten hem 2 uur op een koele en donkere plaats.
In die 2 uur merken de bijen dat ze moerloos zijn en beginnen ze te bruisen.
Dan halen we de koningin uit het bevruchtingsvolkje en plaatsen we haar in een kunstdop en plaatsen dit tussen de raten via een gaatje in de dekplank.

We maken een aflegger met eitjes, larfjes, gesloten broed en opzittende bijen en brengen deze naar een andere plaats ca. 5 km verwijderd.
We laten de aflegger daar 48 uur staan. Na die 48 uur halen we de koningin uit het bevruchtingsvolkje en plaatsen we haar in een kunstdop, zoals hierboven beschreven, en plaatsen dit tussen de raten. Ook nu wordt zij binnen een uur bevrijd.
Het volkje heeft in de afgelopen 48 uur doppen aangezet maar die kan men rustig laten staan omdat het volkje die zelf verwijderd als er een nieuwe koningin is.
2 uur na het invoeren kan men al kijken en ziet men reeds nieuw gelegde eitjes.
U zult verbaasd vaststellen dat de koningin zich zo rustig in de nieuwe omgeving gedraagt alsof zij altijd al in dit volkje heeft gezeten.
Als ze bijna geen feromonen produceert wordt zij door de bijen gezien als een vreemde bij en vermoedelijk afgestoken.
Toch wordt ons geleerd haar met het verzendkooitje in een volk te hangen zodat zij de geur van het volk kan aannemen.
Een reeds jaren achterhaalde wetenschap die zich in onze hoofden heeft vastgezet.
We moeten haar in plaats daarvan een plek in het bijenvolk geven waar zij zonder gevaar kan bewegen en verzorgd kan worden tot zij weer voldoende feromonen produceert en eitjes legt.
Daar heeft ze enkele dagen voor nodig.
Zonder gevaar betekent dat we een raam uitzoeken met uitlopend broed en voer, dit bijenvrij maken en een Nicot opsteekraam in de raat drukken.

Het werkt ook met een gaasraam aan elke zijde van een raam met uitlopend broed. Onder worden de 2 gaasramen d.m.v. een bandje bij elkaar gehouden en boven worden de gaasramen met een ijzerdraadje tegen het raam met uitlopend broed gehouden.
Omdat hier een heel raam ter beschikking staat kun je de koningin na een week bevrijden.
Het laatst besproken gaasraam kun je ook uitstekend gebruiken als je darrenteelt voor b.v. moonlightmating. Je plaatst het gaasraam vlak voor de darren uitlopen De erop zittende bijen sluit je ook op. Enige tijd later plaats je het raam zonder gaasraam boven een rooster bovenop het volk zoals bij darrenteelt besproken. Hierdoor zijn alle darren van dit raam naar boven verplaatst.