Invoeren maagdelijke koningin in een volk
Als je een koningin in een volk wilt vervangen kun je de koningin opzoeken en doodknijpen, na negen dagen doppen breken en een nieuwe koningin geven in een kooitje.
Als je echter standbevruchte koninginnen wilt hebben kun je beter een stille moerwissel imiteren.
Dat gaat als volgt:
Een jonge koningin wordt door de bijen niet herkend als een koningin maar als een gewone bij mits…..je haar niet hebt aangeraakt.
‘s Avonds als het donker is neem je de koningin, die nog in het uitloopkooitje zit, mee naar het volk dat een nieuwe koningin moet krijgen.
Je gebruikt rode verlichting omdat de bijen dat niet zien en je opent het volk.
Je blaast rook via het vlieggat in de kast tot het er boven uitkomt en laat de jonge koningin uit het kooitje tussen de raten de kast inlopen daar waar je de oude koningin niet verwacht.
Je zult zien dat ze gewoon naar binnen loopt en je sluit de kast.
Wat er precies in de kast gebeurt is niet bekend maar de oude koningin verdwijnt, de jonge koningin gaat op bruidsvlucht en aan de leg.
Het is ongelooflijk maar het werkt. Probeer het maar eens.
Heb je nog vragen? Of is iets onduidelijk? Laat het even weten in de reacties hieronder!
Misschien wat ouderwets, maar zo’n 20 jaar geleden werd er veel gebruik gemaakt van de korfjes die men gebruikte als haarkrullers. Een jonge maagdelijke koningin werd daar vlak voor zij uit haar cel kwam, samen met een paar voedsterbijen in opgesloten en dan op enig tijdstip, als de nieuwe koningin was uitgekomen natuurlijk, werd één van de stoppen vervangen voor een prop vochtige poedersuikermassa. Hierna werd zij met behulp van wat rook gewoon boven op het broednest met korfje en al weggelegd. Zij werd bevrijd door het volk en de oude koningin verdween gewoon, of werd al eerder doodgeknepen.
M.v.g, Bas
Bas, bedankt voor deze waardevolle bijdrage.
Dag Henk, even een vraag over moertjes die nog niet op bruidsvlucht zijn geweest. Ik heb afgelopen vrijdag een mooi zwart moertje uit een redcel zien lopen. Natuurlijk nog onbevrucht. Nu was het zowel vrijdag als zaterdag als vandaag echt Amsterdams pokken weer en komende dagen wordt het niet veel beter. Hoelang kan een moertje “wachten” met een bruidsvlucht wil het volk niet ongerust/ongeduldig worden?
Douwe, deze moer is woensdag pas bronstig en dan kan ze aan het eind van de week, als het weer goed weer is, gewoon op bruidsvlucht gaan. Er is geen enkel probleem.
helder! dank je wel, Henk
2 vragen
Wat is de reden van het niet mogen aanraken van de maagdelijke Q voordat je haar invoert ? Geur van de Mens of is haar gedrag beïnvloed door deze aanranding van de imker?
Waar verwacht je de Q (niet). Ik verwacht haar daar waar het niet rookt, dat betekent dat de nieuwe onbevruchte Q ingevoerd wordt waar de rook vandaan komt; zal ze niet leuk vinden.
met groet, freek
Hallo Freek,
Antwoord 1: Een pas uitgelopen koningin ruikt als een gewone bij en valt niet op maar wel als je haar in de hand hebt gehad. Dus geur van de mens.
Antwoord 2: Aan de zijkant van het broednest of in de hoeken.
Groet,
Henk