Initiatief tot ontwikkeling van een varroa-tolerante Buckfastbij

Activiteiten ter bevordering van een Varoa Tolerante Buckfast Bij
De westerse honing bij, de Apis Meliferia, heeft het het zwaar en veel imkers in Europa en de USA verliezen steeds meer volken. De Varroa mijt lijkt steeds moeilijker te bestrijden (meer behandelingen nodig per jaar) en draagt steeds meer schadelijke virussen en bacterien bij zich, die zich, na beschading van het pantser van de bij, goed kunnen vermeerderen. Dit met de dood van de bij en uiteindelijk het volk als gevolg. Een gemeenschappelijke aanpak is nodig om de natuurlijk weerstand van de westerse honingbij tegen de varroa (varroa tolerantie) op een niveau te brengen dat of geen of weinig bestrijding nodig is. Wanneer de steeds grotere verliezen niet worden gestopt, komt de bestuiving en dus de voedsel voorziening in het gedrang. 

De Buckfast Belangen Verenigd (BBV) Vereniging heeft op de brede bestuursvergadering van 14 januari 2012 besloten een commissie te benoemen, de Commissie Varoa Tolerante Buckfast (“Commissie VTB”). Deze commissie heeft als opdracht een route en plan te maken waarmee een bijdrage kan worden geleverd aan een volgende generatie Buckfast – een Varroa tolerante Buckfast Bij – “Buckfast 2.0”. 
Buckfast 2.0
Het op te starten Buckfast 2.0 project heeft als doel, uitgaande van bestaande initatieven, een brede(re) basis te genereren voor het (verder) ontwikkelen van een Varroa Tolerante Buckfast Bij.

Login om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.