Het oppeppen van een achterblijvend volk na de winter

In de statistieken van deze website zie ik dat het onderwerp “Snel een groot volk kweken” nu heel vaak wordt bezocht. Als het de bedoeling is een  volk dat klein uit de winter is gekomen op te peppen dan is dat het verkeerde onderwerp omdat dat alleen werkt na het zwermseizoen. Zo ongeveer juli, augustus en september. In het voorseizoen wordt er darrenraat gebouwd in plaats van werksterraat. Daarom werkt het niet.

Als een volk klein uit de winter is gekomen dient men eerst de oorzaak te bepalen. Is het niet aan een ziekte te wijten dan kunt u de volgende methode toepassen. “Het oppeppen van een achterblijvend volk na de winter”

  • Marten van Pijkeren

    Dag Henk,Ik heb zaterdag de voorjaarscontrole gehouden. Een volk was darrenbroedig. De koningin (van 2011) leefde eind augustus nog, maar ik heb toen gesloten doppen gebroken. Er liep nu een jonge (ongemerkte) koningin op, kennelijk was ze niet bevrucht. Ik heb haar verwijderd. Een ander volk had wel veel bijen maar geen broed en de wel aanwezige koningin (van 2012)had niet ingelegd. Ik wilde haar nog een kans geven, maar zondagmiddag, rond 12.30 uur lag ze met een honderdtal bijen voor de kast. Ik heb haar weer in de kast laten lopen. Een half uur later lag ze weer voor de kast. Ik heb haar weer in laten lopen. Maandagmorgen hebben we de bijen naar de wilg gebracht. Gistermorgen kon ik de koningin niet meer vinden in de kast. Ik heb beide volken verenigd met twee wat kleinere volken met een F0 koningin.Groet,Marten

    Date: Wed, 12 Mar 2014 10:23:12

Login om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.