Het nut van zware koninginnen
Als we koninginnen telen schijnt het niet zoveel uit te maken wat voor koninginnen we krijgen. Als we maar koninginnen krijgen. Maar is dat wel zo? Natuurlijk zijn uiterlijk voorkomen en eigenschappen van de koninginnen terug te voeren op de genen. Het genotype. Maar daarnaast zijn er nog meer factoren die de kwaliteit van een koningin bepalen. Op deze pagina is al eens gewezen op het belang van goede en overvloedige voeding van de larve en het tijdstip waarop de bijen deze voeding aan de zeer jonge larve voeren.
Uit diverse onderzoeken in verschillende landen is gebleken dat de zwaarste koninginnen beter worden bevrucht, een ruimere legbuis hebben en meer sperma in hun spermatheek hebben waardoor ze langer meegaan. Zwaardere koninginnen worden beter geaccepteerd in een moerloos volk en hebben 30 dagen na de start van het eitjes leggen een groter broednest dan de lichtere exemplaren. Ook beginnen zwaardere koninginnen sneller eitjes te leggen.
Hieronder volgt een voorbeeld waarbij de koninginnen direct na uitlopen zijn gewogen en ingedeeld in klassen. Klik op het plaatje voor groter.
Het verdient aanbeveling om koninginnen te wegen als selectie.
Het wegen gaat heel goed met een weegschaal met een resolutie van 0,001 g
Bijvoorbeeld deze: MyWeigh Gempro250
Hoe ook u zwaardere koninginnen kunt telen kunt u hier lezen.
Voor de liefhebbers hier het onderzoeksrapport.
En hier een ander rapport over de verandering in gewicht na uitlopen.