Het leven van een dar is geen lolletje

Het leven van een dar is geen lolletje. De arme kerel heeft slechts de helft van de chromosomen van de vrouwelijke werksters en hij leeft noodgedwongen op de buitenste raten waar hij de eerste is die sterft van de kou of honger heeft als de voedselvoorraad mindert. Zijn enige verzetje is het dagelijks rondhangen op een darrenverzamelplaats en als hij dan tot één van de gelukkigen behoort die een koningin mag bevruchten sterft hij kort daarna. En zij die dat geluk niet hebben leven wel langer maar worden uiteindelijk de kast uit gedreven of gedood.

3 comments

  • Guido

    Ik dacht altijd dat die darren maar ‘opvreters’ waren: de hele dag lekker luieren en gevoed worden door de werksters. Beetje bijkletsen met collega darren op de darren verzamelplaats en voor de gelukkigen onder hen: sterven tijdens de sex – dan ga je tenminste met een euforisch gevoel naar “de andere wereld”… Maar zoals jij het schrijft klinkt het alweer een stuk minder romantisch….

  • Lindy

    Darren hebben zo mijn sympathie weet je. Traditioneel waren imkers over het algemeen mannen. Als ons samenleving zo gesproken hadden over mannen zoals imkers over darren spreken was het een trieste verhaal geweest. Ik snap echt niet hoe wij het zo in ons hoofd halen om te denken dat, volgens je eigen denkwijze of De Schepper of Evolutie, het in haar hoofd houd om een nutteloze, luie, vreetbeest, die behalve de bijenkoningin bevruchten , nergens goed voor is. Op welke planeet leven jullie? Zijn er dan zoveel exemplaren in andere levende soorten, behalve dat van mensen dan, waar er een grote overvloed is van iets dat ‘nutteloos’ is? Zulke slecht onderbouwde fabeltjes zijn waarschijnlik eerder gebaseerd op de wens voor meer honing voor eigen gebruik dan voor het welzijn voor de bijenvolk in haar geheel compleet met de hoeveelheid darren dat de koningin kiest te leggen. Tenslotte zij is in haar hoedanigheid as feromoon houdster (hoedster) van dat volk diegene die weet wat nodig is voor ze…… En de imker kan met de beste bedoelingen van de wereld haar niet evenaren in het ‘weten’. Ophouden nu zo veel met haar volk te manipuleren voor je eigen doeleinden. Misschien dan komt er een nieuw balans en hebben we meer kans om bijen voor de komende generaties bij ons te houden.

Login om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.