Heropening bevruchtingsstation Dartmoor (UK) (vertaling)

Heropening van br. Adam’s bevruchtingsstation op Dartmoor

In de zomer van 2012 zullen we Br. Adam’s geïsoleerde bevruchtingsstation op Dartmoor heropenen. Na zoiets van 80 jaar had Buckfast Abbey besloten het gebruik van het bevruuchtingsstation te sluiten. Het Dartmoor bevruchtingsstation speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Buckfastbij, waarbij de geïsoleerde ligging en afstand tot andere imkerijen doorslaggevend was. Het zou verschrikkelijk zonde zijn deze plaats buiten gebruik te laten en om geen Buckfastbijen te telen in het Verenigd Koninkrijk, hun bakermat. De door Broeder Adam aan imkers nagelaten erfenis en zijn werk moeten worden voortgezet.
De heropening van het bevruchtingsstation en de hervatting van het serieus telen van de Buckfastbij in het Verenigd Koninkrijk is een project dat begon als initiatief van Roger White (Cyprus) en Peter Little (UK).  Als extra zullen er nog twee andere bevruchtingsstations worden opgezet op afgelegen plaatsen in Exmoor.  De uitvoering van het teeltprogramma valt onder de leiding van Roger White, terwijl de dagelikse leiding van de bevruchtingsstations en het teeltmateriaal in het Verenigd Koninkrijk worden uitgevoerd door Peter Little uit Somerset.

Omdat de produktie van koninginnen een huwelijk inhoudt tussen de bestaande Buckfast teeltprogramma’s en die van de Superbee teeltprogramma’s uit Cyprus, is besloten dat de naam “Buckfast Superbee koninginnen” het best de te produceren koninginnen omschrijft.  Toestemming om die naam te gebruiken is verkregen van de houders van de naam “Buckfast Superbee”.

De hoofddoelstelling van deze samenwerking is het telen van een modern type Buckfastbij en het telen van deze koninginnen voor eigen gebruik en ook dat zij beschikbaar zullen zijn in het Verenigd Koninkrijk en voor imkers in andere Europese landen die dit type bij willen uitdragen. De nadruk zal liggen op een kalme, zeer productieve, zwermtrage bij. Toekomstige selectie moet leiden tot verhoging van de weerstand tegen Varroa destructor en het verhogen van het hygiënisch gedrag in het algemeen.

Het project zal worden bijgestaan door de Buckfast teeltprogramma’s van Roger White’s Superbee gelegen op Cyprus en Kreta en die van Peter Little uit Somerset.. In Griekenland gebruikt men K.I., geïsoleerde land- en op eilanden gelegen bevruchtingsstations en in het Verenigd Koninkrijk K.I. en landbevruchtingsstations.

De eerste serie koninginnen zal rond eind juni 2012 beschikbaar komen.

Verdere informatie kan worden verkregen van: http://www.superbee-cy.com/ ofhttp://www.exmoorbeesandbeehives.co.uk/

Een groep voor Engels sprekende Buckfastimkers vindt men op:http://www.buckfastbeekeepersgroup.co.uk/ met een discussieforum op: http://bbgroup.forum-phpbb.co.uk/ Het lidmaatschap is gratis en toegankelijk voor iedereen.

 Roger White, Ormidheia, Cyprus 11/01/2012

Login om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.