Help bijen in de buurt met Bijenradar voor iPhone

Bijenradar, niet te verwarren met Buienradar, is een nieuwe app die gaat helpen om de bijensterfte tegen te gaan. Want wat maar weinig mensen weten is bijensterfte al sinds 2007 een een hot topic op iPhoneclub. Bijen worden niet alleen door mobiele telefoons, maar ook door allerlei andere factoren in hun leefomgeving gedreigd. Natuur & Milieu liet daarom een app maken, waarmee je per postcodegebied kunt zien hoe het ervoor staat met de bijenpopulatie. Ook leer je wat je als gewone burger kunt doen om de omgeving vriendelijker te maken voor bijen. Daar help je niet alleen de bijen mee, maar ook jezelf. Want minder bestuiving door bijen kan op termijn tot voedseltekorten leiden.

In de fruitteelt kan het leiden tot een productiedaling van 200 miljoen euro, in de groenteteelt zelfs een daling van 500 miljoen euro. Ook economisch gezien is het dus belangrijk om de bij een handje (of pootje) te helpen. Natuur & Milieu bracht de app in samenwerking met KPN uit. De gratis app geeft gebruikers inzicht in de huidige leefsituatie van bijen en wat je daaraan kunt doen. Bijvoorbeeld door planten te kweken, die de bijen graag bezoeken. Massale bijensterfte kan zo worden voorkomen, zodat we tot in lengte van dagen kunnen genieten van koffie, cacao, tomaten, appels en peren.

De app Bijenradar is overigens vrij summier. Je kunt zien welke bijvriendelijke planten in de buurt zijn geplant, hoe het met de biodiversiteit is gesteld (groen is goed, rood is fout) en welke planten je zoal kunt verbouwen om veel bijen te trekken. Of iedereen erop zit te wachten om komende zomer omringd te worden door bijen, is natuurlijk nog maar de vraag. Veel informatie zou je ook gewoon via een website kunnen raadplegen; daar heb je een aparte app niet voor nodig. Bijenradar is vooral een app waar je eenmalig eens in kijkt om jezelf te informeren over bijen. Je kunt niet zien waar de bijenpopulaties bij jou in de buurt te vinden zijn en hoeveel het er zijn.

Downloaden: Bijenradar (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

Login om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.