Heidehoning persen

Heidehoning is nogal moeilijk te slingeren. Dat komt omdat heidehoning thixotropisch is. Thixotropie of pseudoplasticiteit is de eigenschap van een niet-newtonse vloeistof, waarbij de viscositeit bij een constante schuifspanning door de tijd afneemt. Na het opheffen van de schuifspanning keert de beginviscositeit weer terug. Het opheffen van die schuifspanning gebeurt door schudden of roeren waarna de honing weer vloeibaar is. Imkers gebruiken daarvoor een kolbtoestel.

Je kunt heidehhandpersoning ook uit de raat persen met een honingpers. Honingpersen zijn er in vele maten en soorten.

Zo is er een kleine handpers zoals onze vereniging die een tijdje geleden heeft gekregen van een oud-lid. Een eikenhouten pers met zwaar beslag en een schroefspindel.

Dan is er ook de moderne roestvast stalen honingpers. Flink formaat. In de perskorf gaat wel een volle honingkamer aan raten.

Hieronder zie je een filmpje waar Bertus Jochems uit Zutphen de heideraathoning perst.

Log opnieuw in om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.