Europese gezondheidsverklaring export bijen


Het komt wel eens voor dat je met je bijen naar het buitenland wilt om b.v. in Duitsland naar het koolzaad te gaan. Of je wilt je jonge koninginnen laten bevruchten op één van de Duitse bevruchtingsstations. Of je wilt je koninginnen verzenden naar liefhebbers in het buitenland. In al deze gevallen heb je een Europese gezondheidsverklaring nodig.
Deze verklaring is verkrijgbaar bij het NVWA (Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit), een onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en is voor imkers gratis.

De hoofdvestiging bevindt zich in Utrecht met regiokantoren in Echt, Eindhoven, Groningen, Wageningen, Zwijndrecht en Zwolle.

Procedure:
Via het algemeen telefoonnummer (088) 223 33 33 vraagt u naar de afdeling Exportcertificering Levend Vee van het kantoor in uw regio.

U vraagt daar een aanvraagformulier voor de exportcertificering. U krijgt dan een e-mail met het formulier.
Minimaal één week vóór de export gaat plaats vinden zorgt u dat uw aanvraagformulier bij het regiokantoor is. Dat kan ook weer via e-mail.

Twee dagen vóór het transport zal plaats vinden wordt uw zending gekeurd. Hierbij wordt er gekeken of er in uw omgeving geen meldingen zijn van Amerikaans vuilbroed, de kleine bijenkastkever en nog wat andere zaken.
De keuring wordt uitgevoerd door een dierenarts van het NVWA en bestaat uit een blik in de te vervoeren volken en in geval van bevruchtingskastjes worden de kasten bekeken waaruit de bijen en koninginnen komen.

Let op: U dient te zorgen voor beschermende kleding zoals een kap of imkerjack.

Na goedkeuring ontvangt u een door de dierenarts gewaarmerkt certificaat met talloze echtheidskenmerken.

U kunt het allemaal nalezen op dit pdf gedownload van de website van de NVWA in de rubriek: Intraverkeer levende dieren, overige dieren.

.Uw aanvraag wordt door een medewerker van de NVWA in het programma Traces gezet.


2 comments

 • Gonne Golliard

  Beste Mijnheer Rostohar

  Bedankt dat u de moeite heeft genomen om informatie over het exporteren van bijen en de benodigde gezondheidsverklaring op uw website te zetten. Echter de informatie is een beetje verouderd, telefonisch wordt je via het kastje en de muur naar de website verwezen. En de link naar de website van de NVWA klopt niet meer.
  De procedure voor het verkrijgen van het formulier is nu (2017) ;

  via http://www.nvwa.nl kan een formulier aangevraagd worden
  via
  https://www.nvwa.nl/onderwerpen/export-dieren-dierlijke-producten/inhoud/exportprocedures-voor-dieren-dierlijke-producten/honden-katten-overige-dieren
  kan je je oriënteren en bij de laatste stap een formulier aanvragen, kies je zakelijk of particuliere export en zo kom je op de volgende pagina
  stap2;
  https://www.nvwa.nl/over-de-nvwa/inhoud/hoe-de-nvwa-werkt/zakendoen-met-de-nvwa-particulieren
  daar kan je een klantnummer aanvragen (voor de 1e keer exporteren) het kan een (werk)dag duren voordat je deze hebt.
  stap 3
  Op dezelfde pagina, aan de RECHTER zijde staat een link naar “direct keuring aanvragen….” dan, helemaal onderin (bij particulieren) “aanmelden als nieuwe gebruiker…..”, wachtwoord aanmaken en verder wijst het zich vanzelf, in deze stappen heb je wel het klantnummer nodig dat je bij stap 2 hebt ontvangen.
  Daarbij moet je hier ook de keurings/ export datum weten maar er staat geen tijdspanne bij hoelang je dit van te voren moet doen.

  Overigens vallen bijen onder “katten honden en overige dieren” of onder “overige dieren, circusdieren en…”

  tot zover.
  GeGroet, Gonne Golliard

Login om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.