Gisteren koninginnen gewisseld

Gisteren heb ik 4 oudere koninginnen omgeruild voor jonge koninginnen van 2014. Niks geen koninginnen doodknijpen en verenigen met een krant of in een kooitje waardoor ze van de leg raken maar gewoon overzetten van de ene kast naar de andere zonder voorzorgmaatregelen. Vanmorgen even gekeken en de koninginnen lopen gewoon over de raat en leggen eitjes. Ze hebben volgens mij niet eens door dat ze in een andere kast zitten en de bijen hebben niet eens door dat ze een nieuwe koningin hebben. Hoe zat het dan met die geuren?

Het is een methode die reeds door Br. Adam werd gepropageerd en dat kun je hier lezen.

Het gaat als volgt:
Je voert dit midden op de dag uit.
De jonge koninginnen zaten in een zesramer met 4 ramen broed. Om te beginnen haal je het deksel en dekplank van zowel de zesramer als van het productievolk eraf en laat je het daglicht een minuut of 10 inwerken. De bijen worden daar rustig van.

Dan zet je 4 ramen met broed én koningin uit de zesramer in een reserve zesramer.
Uit het productievolk neem je 4 ramen open broed met de koningin en zet deze in de zesramer waar je net die 4 ramen hebt verwijderd.

Uit de reserve zesramer haal je nu de ramen broed en nieuwe koningin en plaatst deze in het productievolk.

Nu laat je beide kasten nog een kwartier open staan. Er zijn geen schermutselingen tussen de bijen onderling. Na dat kwartier sluit je de kasten. Klaar.

Als je de andere dag kijkt is het net of die nieuwe koningin altijd al in de nieuwe kast heeft gezeten.

Dit kan alleen met volrijpe koninginnen die niet meer over de raat rennen, dus zo’n 4 weken minimaal aan de leg of als ze al in een volle zesramer zitten.

Login om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.