Ga maar vast sparen voor een appel!

GA MAAR VAST SPAREN VOOR EEN APPEL, EN DAN BEDOEL IK GEEN SCHILDERIJ!Bovenstaande verontrustende uitspraak is van de in Frankrijk wonende en werkende schrijfster/imker Roos Boum, waarmee ze zinspeelt op de gevolgen van het verdwijnen van de bijenpopulatie. Ze schreef er een spannende eco-roman over: De Mythe van Mellifera.

In een tegelijk sprookjesachtige als meedogenloze stijl vertelt Boum vanuit het perspectief van de honingbijen hoe zij met uitsterven worden bedreigd. Centraal staat de honingbij Mellifera die alert is op de mens en de veranderingen in het milieu. Zij vlucht uit de zwaarbewaakte stad om samen met haar lief Nasanov een eigen stad te stichten: Conscienta. Hiermee wil ze de bijen behoeden voor uitsterven.
“Met dit boek wil ik de aandacht vestigen op deze nijpende problematiek”, vertelt een bewogen Boum. ”Het verhaal mag dan op het eerste gezicht wel een sprookje lijken, maar dat is het natuurlijk allesbehalve als je weet dat er alleen al in Amerika 87 miljard bijen per jaar verdwijnen. Dit heeft directe gevolgen voor de mensheid. Honingbijen zijn nodig om groente en fruit te bestuiven. Als er geen honingbijen meer zijn en de mensheid dat met de hand moet gaan doen, dan wordt groente en fruit onbetaalbaar voor een hele grote groep mensen, met als mogelijk gevolg meer ziekten en zwakheden. Dit alles in ogenschouw nemende, zou ik mijn boek dan ook liever een eco-roman dan een sprookje willen noemen. Het is faction, feiten verwerkt in fictie.”

Bijenperspectief

Boum heeft ervoor gekozen haar verhaal vanuit het perspectief van de bijen te vertellen. Dat was gezien haar imkerschap een bewuste keuze. “Gezeten naast mijn bijenkast zie ik elke dag hoe deze dieren worstelen om hun koppie boven water te houden, hoe ze proberen te overleven in de voor hen moeilijke tijden. Ik hoorde ze als het ware hun verhaal vertellen. Overigens worden er maar weinig boeken vanuit het perspectief van dieren geschreven, omdat dergelijke boeken al gauw door volwassenen als kinderachtig worden omschreven. Maar ik herinner me nog Waterschapsheuvel uit de jaren zeventig, dat zowel door kinderen als (stiekem) door volwassenen werd verslonden.”

Op het moment werkt Boum aan diverse boeken en verhalen, zoals een thriller over de veranderingen van de aarde en een autobiografische reisroman.

Roos zal de roman aanbieden aan Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren.

De mythe van Mellifera, spannende eco-roman vanaf 14 jaar
Auteur: Roos Boum
Uitgave: Uitgeverij Ellessy
ISBN 978-90-8660-172-1
Omvang: 415 pag.
Prijs: € 19,95

Het boek is verkrijgbaar in elke reguliere boekhandel
Een gedeelte uit het boek kunt u lezen op:  http://www.roosboum.nl/paginas/index4-bijen.htm

Login om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.