Ernstige varroa aantasting

Op 15 juli jl. ben ik begonnen met mierenzuur om de varroamijt te bestrijden. Hierbij maakte ik gebruik van de Liebig dispenser. Het bleek dat er één volk was dat heel veel mijten had. Meer dan ik de laatste jaren heb gezien. Op zich is dat niet zo’n probleem zolang ze geen schade hebben aangericht. Maar dat hadden ze wel. Het volk begon minder te vliegen en bij inspectie bleken er geen eitjes en larven meer aanwezig. De koningin liep gewoon over de raten. Wat opviel was dat er op de bodem veel bijen met verminkte vleugels lagen en het broed liep ook niet meer allemaal uit. Althans ze maakten de verzegeling wel open maar de bijen bleven steken in de cel of waren al dood. Vreemd gezicht. Toch zat de kast nog vrij vol met bijen en voer.

Dode bijen in raat

Overzicht van een raat

Beschadigde bijen. Verminkte vleugels en korte achterlijven.

Het volk was het hele jaar een groot volk geweest en had veel honing gehaald.
Als ik niets zou doen zou het volk dit niet overleven. Ik heb alle raten die er zoals op de foto uitzagen verwijderd en ook alle andere broed. Nieuwe uitgebouwde ramen en kunstraat erin. Koningin vervangen door een jonge koningin en de kast gesloten.
Het duurde nog een dag of drie voordat de bijen weer goed begonnen te vliegen en na een aantal dagen kwam er weer stuifmeel binnen. De jonge koningin is inmiddels goed aan de leg. Ze zullen het nu wel redden.

Login om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.