Een eigenzinnige broedaflegger

Op 30 juni heb ik de methode Büchler uitgevoerd bij de hoofdvolken. Alle ramen met broed gingen dus naar broedafleggers om daar later koninginnen in te voeren.
Op 9 juli doppen breken en controleren of er nog larven aanwezig waren waar de bijen nog een koningin van konden maken. Waar ze aanwezig waren heb ik ze met een puntig mesje verwijderd. Zekerheid voor alles. Een dag later koninginnen invoeren door de apidea’s met een stukje krant boven het voergat te plaatsen.
Na een paar dagen liepen de koninginnen in de afleggers. Behalve bij één aflegger. Die hadden de koningin afgestoken. Maar er was ook geen jonge koningin in de aflegger te vinden dus een raam met open broed erin geplaatst en jawel, doppen trekken.
Raam er weer uit en een dag later een koningin in een kooitje invoeren.
Drie dagen later even gekeken en weer was de koningin afgestoken.
Raampje open broed er weer in en weer doppen trekken.

Mooi, als jullie het beter weten en doppen willen trekken dan zul je ook doppen gaan trekken. Drie dopjes met een larf van een teeltvolk in de inmiddels uitgelopen raat gedrukt en de volgende dag waren er twee larven aangenomen. Hopelijk accepteren ze de door hen zelf gekweekte koningin beter. Nu nog even afwachten.

button(11)

3 comments

Login om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.