Dit zijn de gevolgen als bijen zouden verdwijnen.

Hieronder een verhaal hoe het zou kunnen zijn als er te weinig bijen zijn voor bestuiving.

Ongeveer eenderde van alle gewassen op aarde is afhankelijk van bijen voor de bestuiving.

Echter, gedurende de afgelopen tien jaar zijn deze insecten gestorven in ongekende aantallen, overal ter wereld.

Er is wederom een nieuw onderzoek gepubliceerd dat de bijensterfte linkt aan het gebruik van insecticiden. Daarnaast zijn er nog meerdere oorzaken aan te wijzen zoals ziekte, parasieten, slecht weer en de stress die bijen ondergaan als ze van de ene naar de andere locatie worden vervoerd om ook elders gewassen te kunnen bestuiven.

Afgelopen vrijdag verscheen het bericht dat een kwart van de Amerikaanse bijenpopulatie de afgelopen winter niet heeft overleefd. Imkers melden een dusdanig hoge sterfte van bijen dat men de bijenbevolking niet op peil kan houden en dat dit heel binnenkort gevolgen kan hebben voor de voedselvoorziening.

Wij, als wereldbevolking, hebben niet echt een back-up plan voor een totale bijenramp. Waar het dan in de praktijk op zal neerkomen wanneer zich die werkelijk zou voltrekken, is dat veel van de meest interessante voedselsoorten niet meer beschikbaar zullen zijn.

De bijen als zodanig worden niet bedreigd met uitsterven, maar hun capaciteit om de huidige industrie als een soort commerciële bestuivers te ondersteunen, is wel ernstig in gevaar. Laten we eens kijken wat nu precies de gevolgen zijn voor de menselijke levensstijl en hun dieet als de bijen ineens van onze planeet zouden verdwijnen?

Een wereld zonder bijen zou een wereld zijn zonder fruit, groenten, noten en zaden. Dat is het meest bleke scenario. Het zou mogelijk zijn dat de menselijke inventiviteit en wellicht andere bestuivingsmethoden de pijn wat kunnen verzachten, maar dat is uiteraard geen gegeven.

Als er zich werkelijk een totale bijenramp voltrekt dan zullen alle imkers die nu een broodwinning hebben, zonder werk zitten.

b 1

Wanneer er geen imkers meer zijn, zullen boeren niet in staat zijn om voldoende bijen bijelkaar te scharrelen om hun gewassen te bestuiven.

b 2

Wanneer boeren niet genoeg velden of boomgaarden ter beschikking kunnen stellen met genoeg bijen om te kunnen bestuiven, is er een grote kans dat de oogst zal mislukken.

b 3

Het merendeel van alle groenten en fruit zou verdwijnen. Zoals appels, kersen, bessen, avocado’s, broccoli, de meeste bladgroenten, komkommers, pompoenen en vele andere soorten groenten en fruit.

b 4

In Amerika bijvoorbeeld wordt tweederde van alle beheerde bijenkolonies gebruikt voor de bestuiving van amandelen. Deze zouden dan ook als eerste verdwijnen.

Zonder bestuiving door bijen zou een amandelboomgaard minder dan eenzesde opleveren van nu.

b 5

Niet alleen kun je lekkere snacks maken met amandelen, maar ze worden ook gebruikt als grondstoffen in bijvoorbeeld ontbijtgranen en vele andere producten zoals cosmetica; die uiteraard allemaal verdwijnen.

b 6

De omhulsels van amandelen of de schil worden fijngemalen en gebruikt als veevoer.

b 7

Wanneer koeien niet genoeg voer krijgen heeft dit weer een nadelig effect op alle zuivelproducten die ongetwijfeld een stuk duurder zullen worden omdat er minder wordt geproduceerd.

b 8

Bijen zijn natuurlijk ook verantwoordelijk voor honing. Klaver bijvoorbeeld is een belangrijke bron voor de nectar die bijen nodig hebben om honing te kunnen produceren. Als er onvoldoende bijen zijn voor de bestuiving van de planten zoals klaver zal er ook geen honing meer zijn.

b 9

Als bijen geen honing meer leveren dan kunnen ook de honingproducenten hun deuren sluiten.

b 10

Ook de cosmetische industrie zal zwaar te lijden hebben. Hier wordt bijvoorbeeld honing gebruikt als “moisturizer” in crème, zeep, shampoo en lippenstift.

b 11

Olie bevattende planten zoals katoen, zonnenbloemen en kokosnoten die ook geheel of gedeeltelijk afhankelijk zijn van bestuiving door bijen, zouden verwelken. Hierdoor zou de beschikbaarheid van olie en vetten wereldwijd met de helft verminderen.

b 12

Katoen vervult daarnaast nog een hele belangrijke rol als leverancier van vezels. Van alle wereldwijd gefabriceerde kleding gebruikt 35 procent katoen als grondstof. Het is het meest verbouwde gewas in Amerika en ongetwijfeld zou het verdwijnen van katoen een sterk negatief effect hebben op allerlei producten.

Niet alleen kleding, maar bijvoorbeeld ook matrassen, schoenveters, handdoeken en de duurdere papiersoorten.

b 13

Alfalfa velden zullen verpieteren. Dit betekent weer dat koeien honger zullen krijgen want dit wordt veel verbouwd om hooi van te kunnen maken wat weer dient als veevoer.

b 14

Wanneer koeien wereldwijd zullen doodgaan van de honger dan zal dit uiteraard ernstige consequenties hebben voor de beschikbaarheid en prijzen van vlees.

b 15

Bijen zijn van essentiëel belang in onze hele voedselketen. Help ze beschermen!

 

Bronnen:

Business Insider
Sott Net
Niburu

Login om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.