De tussenaflegger


Op een keer inspecteer je de volken en wat je al verwachtte zie je nu....belegde doppen.

Dit betekent dat je iets moet gaan doen om een zwerm te voorkomen. Er staan je meerdere manieren ter beschikking zoals het maken van een veger of een vlieger.
Het nadeel hiervan is dat je een volk splitst in twee kleinere volken en dat de honingopbrengst kleiner wordt of dat er helemaal geen honingopbrengst meer is.
Het is natuurlijk zonde om in een periode dat de hele natuur druipt van de nectar een volk te splitsen. Het liefst zouden we één volk houden zodat de honingoogst gewoon door kan gaan. Een methode waarmee je dit kunt bereiken is het maken van een tussenaflegger.

Het is niet echt een aflegger maar onderdrukt de zwermneiging en het volk blijft één geheel.

In onderstaande afbeelding is A de kast zoals hij op de stand staat en waarin je belegde doppen hebt gevonden.
Je hebt nu een broedkamer en een gaasseperator met vliegopening nodig.
tussenaflegger
Uit de bestaande broedkamer haal je het raam met de koningin en plaatst dit met de erop zittende bijen in de nieuwe broedkamer.
In de nieuwe broedkamer hang je verder alle ramen met open broed en erop zittende bijen en voer. Beide broedkamers vul je aan met kunstraat en uitgebouwde raat.
De gaasseperator plaats je op de honingkamer en daarop zet je de nieuwe broedkamer met de koningin zoals in afbeelding B.

Alle vliegbijen uit de bovenste broedkamer zullen afvliegen naar de onderste broedkamer waardoor er boven alleen jonge bijen met de koningin overblijven. De eventuele doppen worden door de bijen verwijderd. De koningin gaat rustig door met eitjes leggen en het volkje wordt via het gaas warm gehouden door de warmte van het volk.

In de onderste broedkamer is nog weinig open broed maar toch zullen de bijen trachten moerdoppen aan te zetten omdat zij zich moerloos voelen. Er is weinig broed te verzorgen en alle vliegbijen en huisbijen zullen zich gaan bezig houden met de honingoogst. Na 7 dagen breek je alle doppen in deze kamer.

Drie weken na het maken van de tussenaflegger zet je de bovenste broedkamer op de onderste broedkamer. Dit kan zonder krant omdat de volken dezelfde geur hebben. Dan het moerrooster erop en de honingkamer. Nu is alles weer normaal en de zwermdrift geweken.

Login om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.