De imker en zijn ezel

Het mag wat vreemd klinken maar imker Manuel Juraci vindt zijn ezel zijn beste collega en vriend.
Zoals velen die in de regenarme, dorre streken van Brazilië wonen, houdt Manuel bijen en heeft een dierlijke partner, de enige bijenhoudende ezel ter wereld. (met beschermende kleding ) En dát maakt het verschil. In de afgelopen recente jaren is de honingoogst enorm toegenomen in het kleine landelijke stadje Itatira, in de Braziliaanse provincie Ceará—in feite zijn de bijen daar de grootste producenten in de hele omgeving. Maar van de ongeveer 120 imkers in Itatira zijn Manuel en zijn ezel Boneco het meest succesvol dankzij Manuel’s uitvinding: het ezelsized imkerpak dat zijn partner vrijwaart van steken.

Samen brengen zij meer honing naar de markt dan de meeste imkers in hun eentje kunnen oogsten. Niet geheel onverwacht hebben Manuel en Boneco de aandacht getrokken van  de Association of Honey Producers die hopen dat Manuel tegen betaling ook pakken gaat maken voor hun dieren.

Terwijl Manuel nog nadenkt over het aanbod, dat hij goed kan gebruiken als extra inkomen, merkt hij op dat het niet alleen het aangepaste imkerpak is dat naar zijn succes in de honingbusiness heeft geleid:

“Niet om de anderen tekort te doen,” zegt Manuel, “maar Boneco is een trouwe vriend.”

Login om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.