Darrenvolken
Op een bevruchtingsstation staan darrenvolken. De koninginnen in die darrenvolken zijn allen zusters van elkaar en dochters van een koningin in een geselecteerd bijenvolk.
Dat bijenvolk is door ons geselecteerd vanwege het gedrag van de werksters in dat volk.
Zij hebben eigenschappen die ons bevallen zoals zachtaardigheid, rustig op de raat, zwermen niet en halen heel veel honing.
Uit zo'n volk telen we koninginnen want dat zijn zusters van de werksters in dat volk.
In het volgende jaar, als de volken van die koninginnen groeien, hangen we wat extra raampjes darrenraat in deze darrenvolken. Hierdoor komen er meer darren dan normaal in zo'n volk. Een goed darrenvolk heeft ca. acht keer zoveel darren als een normaal volk.
Darren ontstaan uit onbevruchte eitjes en hebben dus geen vader. (Ze krijgen trouwens ook geen zoons.)
Zij zijn een mannelijke kopie van de koningin en dus een mannelijke kopie van de werkbijen in het moedervolk waar we de koninginnen uit teelden.
Deze darren hebben dezelfde eigenschappen die de werksters uit het moedervolk hebben.
Rond 10 april plaatsen we een raam met darrenraat of een raam met een stukje kunstraat als voorbouw tegen het broednest. De bijen zullen dit snel uitbouwen met darrenraat en de koningin zal daar onbevruchte eitjes inleggen. Wel controleren dat het geen raam niet volgedragen wordt met honing anders heb je er niets aan. Na 45 dagen zijn de darren geslachtsrijp en kan het volk naar een bevruchtingsstation. Er zullen daar steeds meer geslachtsrijpe darren verschijnen.
Als de eerste darren in ontwikkeling zijn moeten we zorgen dat deze in de kast blijven en vreemde darren buiten de kast blijven om er zeker van te zijn dat er op het bevruchtingsstation alleen geselecteerde darren rondvliegen.
Hoe houden we de geselecteerde darren en vreemde darren gescheiden?
In april plaatsen we op de bodem en onder de broedkamer een rand met daarin een darrenrooster en boven dat darrenrooster een vlieggat dat gesloten blijft. De selectiedarren kunnen er niet uit en vreemde darren komen niet verder dan de bodem. Overnachten daar en worden gevoerd door de werksters. De werksters kunnen de kast in en uit zoals altijd.
Als eind mei de darrenvolken naar het bevruchtingsstation gebracht worden sluiten we ook het onderste vlieggat.
Op het bevruchtingsstation openen we alleen het bovenste vlieggat. De vreemde darren zitten opgesloten en de geselecteerde darren kunnen de kast in en uit.
Na enkele weken kun je de rand met darrenrooster verwijderen en de dode vreemde darren op de bodem verwijderen.
Dit hoeft echter niet. Bij terughalen van de darrenvolken in augustus blijkt dat er slechts weinig vreemde darren waren opgesloten en bij openen van de onderste vliegspleet, op de eigen stand, worden de darrenlijken direct door de werksters de kast uit gesleept.
Heb je nog vragen? Of is iets onduidelijk? Laat het even weten in de reacties hieronder!